Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRADA CRNJANSKI ZORANU PETROVIĆU

Književniku Zoranu Petroviću dodeljena je nagrada „Miloš Crnjanski“ za 2009/2011. godinu, za roman „Kamen blizanac“, u izdanju Geopoetike, saopštila je danas Zadužbina Miloša Crnjanskog.

O laureatu je odlučivao žiri u sastavu: prof. dr Milo Lompar (predsednik), prof. dr Radivoje Mikić i Dimitrije Tasić.

Zoran Petrović rođen je 1954. Godine u Kragujevcu, gde je i diplomirao na Pravnom fakultetu. „Kamen blizanac“ je njegov roman prvenac, koji se već našao u užem izboru za značajna priznanja kao što su NIN – ova, Vitalova i nagrada Meša Selimović.

Objavio je knjige pesama: „Pan i ogledalo“ (1978), „Aleksandrijska kritična masa“ (1989), „Svakodnevna molitva“ (1995), „Apsolutna nula“ (1996), „Prisutni su odsutni“ (2002), „Stav u trostavu“ (2009), dve knjige pesama za decu „Pesme iz trbuha“ (1983) i „Priča o slovima“ (1978), autorsko izdanje svoje ljubavne poezije „Spasiti spasioca“ (1998), kao i knjigu pripovedaka „Raspadanje dekadnog sistema“ (2010). Objavio je i dve knjige iz publicistike: „Tajni dosije Josip Broz“ (Neobjavljeni arhiv Barskog kongresa) i knjigu razgovora sa Dankom Popovićem „Vreme laži“.

Radi kao urednik izdavačke delatnosti Spomen-muzeja „21. oktobar“ i kao urednik kulture u lokalnom nedeljniku „Svetlost“.

Nagrada „Miloš Crnjanski“ sastoji se od novčanog iznosa – 2.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, povelje i medalje – bronzani odlivak sa likom Miloša Crnjanskog, a dodeljuje se bijenalno za najbolju prvu knjigu iz oblasti u kojima se ogledao Crnjanski (poezija, roman, pripovetka, esej, drama, putopisi, memoari).

Izvor: B 92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *