Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LEGENDA SA ČUBURE

Da je živ Slobodan Marković, Libero Markoni, književnik, pesnik, novinar i slikar, danas bi napunio 80 godina. U sećanje na njegovo delo, ali i široku, šarmantu i neodoljivu boemsku prirodu, u sredu će se na Kolarcu održati književno veče.
Najveći deo života Libero je proživeo na Čuburi, delu Beograda koji je ovekovečio u svojim pesmama, reportažama, slikama i crtežima, gde je za života postao legenda. Danas na Čuburi njegovo ime nosi „Prosvetina“ knjižara, skver između ulica Makenzijeve, Sokolske i Mačvanske i gradska biblioteka na Južnom bulevaru.

Slobodan Marković napisao je više od 60 knjiga. Prvu zbirku pesama „Posle snegova“ objavio je 1949. godine a poslednju „Južni bulevar“, 1990. Uporedno s književnim, stvarao je novinarsko, ali i slikarsko delo. Radio je oko četiri decenije u novinarstvu, od 1947. do 1990. u nekoliko beogradskih listova i časopisa, ali najduže u „Borbi“ i „Večernjim novostima“, gde je objavljivao reportaže, putopise, feljtone i dr. Ilustrovao je svoje novinarske i literarne tekstove crtežima, a radio je ilustracije i za dela drugih pisaca. Iza sebe je ostavio mnogo crteža i slika.

SLOVO O LIBERU

U SREDU će u maloj sali Kolarca o Slobodanu Markoviću govoriti književnik Raša Popov, kritičar Ljiljana Šop, pesnici Dobrica Erić i Ljubivoje Ršumović i novinar Slavoljub – Slava Đukić. Njegove pesme i tekstove kazivaće Ivan Jagodić i Goran Sultanović.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *