Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTVOREN 49. MEĐUNARODNI OKTOBARSKI SALON

BEOGRAD Britanski likovni kritičar i kustos Bijenala u Sidneju Dejvid Eliot otvorio je sinoć, u Muzeju istorije Jugoslavije, 49. Međunarodni oktobarski salon, pod naslovom „Umetnik građanin – umetnica građanka“.

Na ovoj najvećoj likovnoj smotri u Srbiji izloženi su radovi 76 umetnika i osam grupa iz celog sveta, u 11 izložbenih prostora u Beogradu.

Otvarajući Salon, Eliot je rekao da izložena dela „jasno i dubinski“ pokazuju i istražuju neke od najvažniji stvari u našim životima – koliko je život važan i dragocen da bi ga prepustili samo političarima.

Prema odluci međunarodnog žirija, prva nagrada Salona pripala je Darinki Pop – Matić za instalaciju pejsaža izloženu u Kući legata, a drugu nagradu su dobili Katja Sander (Holandija) za video instalaciju „Šta je to kapitalizam“ i grupa „Čto djelat“ iz Rusije sa video operom „Perestrojka“.

Nagrada Muzeja primenjene umentosti je pripala Reli Avrahami (Izrael) za seriju fotografija „Deca Cveća“.

Srpski ogranak Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA) prvi put je dodelio nagradu na Salonu, koja je pripala petočlanoj grupi „Spomenik“.

Nagrada Kulturnog centra Beograda, koji je organizator Salona, dodeljena je izraelskoj umentici Sigalit Landau, za video rad „Hula hop“.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *