Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UMETNIČKA KOLONIJA U ZATVORU


SA JEDNE OD PREDHODNIH KOLONIJA

Na ekonomiji „Elan“ Kazneno-popravnog zavoda u Somboru održava se Likovna kolonija „Elan 2008“ u kojoj postoji deo uređen u stilu pravog vojvođanskog salaša.

Ovogodišnja 13. manifestacija okupila je više od 30 umetnika iz Beograda, Nove Varoši, Valjeva, Kraljeva, Kragujevca, koji u hladovini i zelenilu uz Veliki Bački Kanal stvaraju slike koje će oplemeniti prostor somborskog zatvora.

Unutar same ekonomije vlada prava salaška atmosfera. U okolini su predeli koje je do sada obradilo više od 160 umetnika koji su Koloniji poklonili više od 600 radova i skulptura.

Umetnike i „Elan“ povezala je još jedna zajednička nit u ovoj zatvorskoj jedinici se proizvodi štafelaj i drugi neophodan pribor umetnicima.

Psiholog Petar Trbojević, nekadašnji upravnik, i posle penzionisanja nije prestao da se bavi organizacijom ove manifestacije: „Likovnu koloniju smo pokrenuli kako bi se za Kazneno-popravni zavod obezbedio fond slika, čija bi funkcija bila prevaspitanje zatvorenika. U praksi smo u našem Zavodu došli do zaključka da uređen prostor sa delima likovnih umetnika utiče na ponašanje osuđenika u pozirivnom smislu, jer boje su svetlost, a svetlost je energija, a energija utiče na ponašanje ljudi“, kaže Trbojević.

„Ove godine tema Kolonije je religija, a religija nas uči da u svakom mraku postoji trag svetlosti. To je najpotrebnije čoveku koji je sa puta krenuo stranputicom sa koje treba da se ponovo vrati na pravi put“, dodao je on.

Rosana Držak slikarka iz Stapara kaže da „misija umetnika jeste da pokuša da taj trag svetlosti nađe svako u sebi“.

Izvor: (Tanjug/MONDO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *