Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PROFETSKE LIRSKE FRAGMENTACIJE POEZIJE DEJANA ANTANASIJEVIĆA

Povodom jubileja Književnog kluba „Branko Mijković“ iz Knjaževca, pedesetogodišnjice postojanja, iz štampe je izašla i knjiga „Zamisli“ Dejana Antanasijevića. Autor je višestruko nagrađivan za svoj poetski rad, na konkursima i manifestacijama u zemljama srpskog govornog područja. Na aktuelnom Svetosavskom konkursu Narodne biblioteke „Njegoš“, krajem januara osvojio je drugu nagradu u konkurenciji velikog broja autora iz Srbije i zemalja iz okruženja,

 Jezičko formalna atmosfera Antanasijevićeve poezije, njene unutrašnje pripadnosti, odnodno status pesničkog subjekta, te stihove na odlučujući način karakteriše kao lirizam, kompoziciono iskazan sopstveni doživljaj, subjektivno raspoloženje, pesnika spremnog da svet prelama kroz sebe, tamo gde se dopisuje kao atribut, pomalo romantičarsko samosvojstveni stihoslov.

Dejan Antanasijević svoju sposobnost tematsko jezičke transformacije „budnog sna“ strukturiše u uzastopne slike, koje kao da imaju akustični omotač i ta heterogenost izražajnih sredstava razdvaja stihovne nagoveštaje na iskazne čestice proširenog značenja u stilizaciji poetskog imenovanja stvari sveta i fundamentalnih istina o ljudskom biću, moć pesničkog jezika, da „otvori i ono, što nije prisutno – kaže Nebojša Đorđević, recenzent.

Knjigu „Zamisli“ potpisuju, Adam Tomić, kao urednik, lekturu i korekturu uradio je mrs Strahinja Đorđević,  idejno rešenje korica uradio je Slađan Ilić, fotografije mrs Luka Breberina, dok je tehnički urednik bio Mark Kolndrekaj.

Sam pesnik Antanasijević o svojoj knjizi kaže – U ovom štivu, insistirao sam na meditativno lirskoj fragmentaciji i okviru toga pokušao da dočaram jezičko – slikovnu, doživljajnu i značenjsku strukturu kao krajnje izvode samootkrivanja, kako imaginativnim, tako i pojmovnim rasuđivanjima. Na čitaocima je da procene, koliko sam u tome uspeo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *