Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NI TUĐMAN NIJE DIJELIO TOLIKO ORDENA


Laureata svih nagrada bilo je ove godine toliko da bi popunili manji autobus, njih redom dvadeset i sedam, a svi su mamili publiku u kazalište nemuštim dosjetkama

ZAGREB – Ovogodišnja svečanost dodjele Nagrada hrvatskog glumišta bila je negledljiva, barem iz partera Hrvatskog narodnog kazališta.

Pet voditeljica glumica, odjevenih u užasne haljine, kakve valjda mogu proći samo na daskama koje život znače, izgovorile su masu besmislenog teksta po scenariju redatelja priredbe Ivana Lea Leme te njegove pomoćnice Nine Skorup.

Laureati, a njih je i ove godine bilo gotovo toliko da popune cijeli autobus, njih dakle dvadeset i sedam, redom su pak mamili publiku u kazalište raznim prigodnim dosjetkama od kojih je svakako najgluplja ova: „Dođite u kazalište jer tamo ćete moći uživo vidjeti svoje omiljene zvijezde s malog ekrana“. Oštro joj je konkurirala i ova mudrost: „U početku su bili govor i mišljenje“. Po Lemi, i Skorupovoj, ljudi dakle odvojeno govore a odvojeno misle. Ukratko: blebeću.

Krivonoge i popunjene

Dva sata nizali su se na pozornici uglavnom loše odjeveni ljudi, mladići u svojim prvim, za broj premalim sakoima, žene odjevene u vreće, one krivonoge u minicama, one popunjenije u usko pripijenoj svili.

Ne postoji ni jedna zemlja u okružju, a vjerojatno ni u cijeloj Europi, gdje kazalištarci sami sebi dodjeljuju toliko nagrada. Ni Tuđman nije stigao podijeliti toliko ordena domobranima koliko ih je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika podijelilo glumcima.

Nagradu za životno djelo osvojili su operna pjevačica Nada Ruždjak i kazališni redatelj Božidar Violić.

Triput primadona

Njoj je nagradu predao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je u trideset sekundi uspio triput reći „primadona“, očito mu se ta riječ jako sviđa, a Violića je uveselio zamuckivanjem Jasen Mesić, izaslanik ministra kulture i nominalni Bandićev suparnik na skorašnjim izborima za gradonačelnika.

Mesić je podvodni arheolog i ne znam zašto se zapetljao u politiku, gdje mu se zacijelo ne piše dobro, jer djeluje kao iskren, prepošten i posve naivan mladić. Ili će nestati ili će se užasno iskvariti. Eto, izbjegavam pisati o laureatima, jer tko bi ih sve nabrojao, a kamoli zapamtio.

Najbolja dramska predstava ‘Kauboji’ Teatra Exit
Drama

Najbolja predstava: „Kauboji“ Saše Anočića, Teatra Exit iz Zagreba
– Najbolji redatelj: Saša Anočić za režiju predstave „Kauboji“ Teatra Exit
– Glavna ženska uloga: Olga Pakalović za Unu u „Kosu“ Davida Harrowera u režiji Zijaha A. Sokolovića, Gradskog kazališta Sisak, i za Laviniju u O’Neillovoj „Elektri pristaje crnina“ u režiji M. Koležnik, HNK Zagreb
– Glavna muška uloga: Vilim Matula za Krpu u „Metastazama“ Ive Balenovića/Borisa Svrtana, kazališta Kerempuh iz Zagreba

– Mladi do 28 godina:

Ženska uloga: Nataša Janjić (na slici) za Helenu u „Snu Ivanjske noći“ Williama Shakespearea, DK Gavella iz Zagreba
Muška uloga: Goran Marković za Kamila u Držićevu „Skupu“, HNK Split

Opereta/mjuzikl

– Najbolja predstava: „Ljepotica i zvijer“ Menkena/Ashmana/Ricea/Woolverton u režiji Dore Ruždjak-Podolski, kazališta Trešnja iz Zagreba

Ples

– Najbolja koreografija: Rajko Pavlić za „Koncert za dangubu i zgubidana“ Rajka Pavlića i Mate Matišića (Liberdance ansambl slobodnog pleasa iz Zagreba)

Izvor: Jutarnji.hr Piše: Tomislav Čadež  Foto: FaH, Ranko Šuvar/CROPIX

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *