Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„DANI NEMAČKE“ U SRBIJI POSVEĆENI PADU BERLINSKOG ZIDA

Povodom 20 godina od pada Berlinskog zida, u Srbiji će biti održani „Dani Nemačke“, izjavio je portparol nemačke ambasade u Beogradu Marko Čadež.

Tom manifestacijom ambasada Nemačke i institucije i preduzeća prisutna u Srbiji žele da ukažu na prijateljske i neraskidive veze dve zemlje, rekao je Čadež na konferenciji za novinare u RTS-u.

„Nemačka je danas pouzdan prijatelj Srbije što dokazuju intezivni politički i ekonomski odnosi, kao i više nego plodna kulturna i naučna saradnja“, ocenio je Čadež.

On je naveo da će u okviru manifestacije „Dani Nemačke u Srbiji“ biti obeleženo dve decenije pada Berlinskog zida, „možda jednog od najznačajnijih događaja u novijoj svetskoj istoriji“.

„Život bez zidova biće osnovni motiv manifestacije i tema brojnih skupova i naucnih predavanja, filmskog programa, uličnih performansa i drugih kulturno-umetničkih dešavanja“, rekao je Čadež.

Od 22. do 29. oktobra u bioskopima u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, održava filmski serijal pod nazivom „S obe strane zida“, dok će mladi iz Beograda i nemački umetnik Frank Betler, 30. oktobra na Trgu republike sagraditi kopiju „Berlinskog zida“ i izvesti performans posvećen slobodi. Centralni deo manifestacije, od 7. do 14. novembra, počeće gala koncertom u Centru „Sava“ i nastupom Simfonijskog orkestra i hora RTS-a koji će posetioce provesti kroz muzičku istoriju Nemačke.

Dom omladine u Beogradu biće domaćin programa „Berlin Distrikt“ u okviru koga će biti prikazani dokumantarni filmovi, a publici će se predstaviti poznati disk-džokeji i muzičari berlinskih klubova „Trezor“ i „Panorama Bar“.

Povodom godišnjice pada Berlinskog zida, na javnom servisu RTS-a, od 6. do 13. novembra, biće emitovan ciklus nemačkih filmova, najavio je filmski urednik nacionalne televizije Ivan Karl. Tako će premijerno biti prikazan film „Bader Majnhof kompleks“, zatim dobitnik Oskara „Život drugih“, kao i filmovi „Elementarne čestice“ i „Poslednji dani Sofi Šol“.

Manifestacija „Dani Nemačke u Srbiji“ biće završena koncertom 12 čelista na Kolarcu.

Izvor: Blic Online / Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *