Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GRAN PRI ZA „UJKA VANJU“

Predstava „Ujka Vanja“, Dojčes teatra iz Berlina, dobila glavnu nagradu Bitefa, Gran pri Mira Trailović.

Gran pri Mira Trailović na ovogodišnjem Beogradskom internaconalnom teatarskom festivalu, pripao je predstavi „Ujka Vanja“, reditelja Jirgena Goša, u izvođenju Dojčes teatra iz Berlina.

Predsednica žirija 44. Bitefa Nataša Rajković rekla je da je predstava „Ujka Vanja“ neosporne vrednosti, ali da je važnije od toga da nas ona upozorava na činjenicu da nešto što nama deluje jednostavno i lako, nije zapravo tako.

„Ta lakoća i jednostavnost dolazi napornim radom i vežbom, a to je ono što nam je ova predstava pokazala“, rekla je Rajkovićeva.

Specijalna nagrada je većinom glasova, dodeljena predstavi „Franeštajn projekat“ reditelja Kornela Mundrucija, „za vešto i hrabro hodanje između diletantizma (u izvornom značenju) i profesionalizma“.

Članovi žirija koji je odlučivao o nagradi bili su i Elena Kovalskaja, Đanina Carbunari, Damjan Kecojević i Bojan Đorđev.

Nagrada „Politike“ za najbolju režiju pripala je reditelju Janu Lauersu, za predstave „Izabelina soba“ i „Kuća jelena“, a u žiriju za ovu nagradu bili su Muharem Pervić, Marija Đorđević, Borka Trebješanin, Milena Jauković i Ana Tasić.

Ovogodišnjem laureatu „Politikine“ nagrade za najbolju režiju pripašće grafika Vladimira Veličkovića, „Tela 2“, koja će biti uručena u prostorijama „Politike“.

U obrazloženju žirija se navodi da su Lauersove predstave specifične posvete priči, imaginaciji, teatralnosti. Iako se u Lauersovim predstavama govori o traumama i greškama, one nose jednu bajkovitu vedrinu i neobični optimizam koji izbija iz svih kanala igre, preplavljuje ih svojom zaraznom nežnošću i iskrenošću.

Nagrada publike 44. Bitefa pripala je predstavi „Ujka Vanja“,

a na trećem, predstava „Bahatkinje“ u režiji Stefana Valdamara Holma i izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.

Ovogodišnji 44. Bitef završen je izvođenjem predstave „Tri sestre“ reditelja Jurija Pogrebnička, u izvođenju Moskovskog teatra „OKOLO“ kraj kuće Stanislavskog, a od 15. septembra na Bitefu je izvedeno deset predstava teatara iz Srbije, Belgije, Rusije, Mađarske, Italije, Nemačke, Poljske i Slovenije.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *