Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U VODAMA NAPULJA PRONAĐENI OSTACI PET RIMSKIH BRODOVA

staci pet rimskih brodova iz perioda od 1. veka pre nove ere do 4. veka nove ere pronađeni su sa tovarom amfora i vaza u vodama Napulja, na jugu Italije, javila je agencija Ansa.

To „izuzetno“ otkriće u blizini ostrva Ventotene pokazuje da je to malo ostrvo bilo važno raskršće pomorskih puteva koje su koristile antičke lađe, izjavila je arheolog Analiza Caratini, koja je učestvovala u istraživanju.

Ona je dodala i da je otkriće, pre svega, pokazalo da se oko ostrva nalazi „pravi podvodni muzej“.
Specijalizovani arheološki timovi za podvodna istraživanja pronašli su ostatke bordova na peščanom sprudu na dubini od oko 100 metara tokom istraživanja koje je počelo u avgustu 2008. godine.

Najstariji brod, dug 18 metara, potiče iz 1. veka pre nove ere, smatraju arheolozi. Na drugim brodovi, dužine od 13 do 25 metara, pronađene su španske, rimske i afričke amfore.

„Slična istraživanja sprovode se u mnogim delovima Mediterana kako bismo zaštitili naše istorijsko nasleđe od stalnih pljački lovaca na blago koji, zahvaljujući naprednim tehnologijama, i dalje silaze na velike dubine“, rekla je Caratini.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *