Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREDSTAVLJENA PEKIĆEVA KNJIGA

Knjiga Borislava Pekića „Stope u pesku“, koju su na osnovu govora i predavanja koje je Pekić držao širom sveta priredile njegova supruga i ćerka, promovisana je u Beogradu.

Borislav Pekić predstavlja najsvestraniji književni izraz svoje generacije u evropskom duhu i opsegu, rekao je književnik Dobrica Ćosić na predstavljanju Pekićeve knjige „Stope u pesku“, dodajući da autor ne staje ni pod jedan krov ideologizovane poetike – realistike, moderne i postmoderne.

Ćosić Pekića opisuje kao pisca nadljudske energije, koji je ispisao oko 30.000 stranica književnog, publicističkog i intimnog teksta.

„Moglo bi se bez većeg rizika reći da je Pekić totalni pisac. On je čovek kome literatura nije bila profesija, nego apsolutno čitav život, čitavo življenje“, naglasio je Ćosić.

Ćosić veruje da je Pekić vodio herkulovsku borbu sa vremenom, navodeći da taj ljudski napor i duhovni podvig nije i ne može biti samo pobednički.

Ćosić je ispričao kako je, kada je bio u prilici da provede sate sa Pekićem, video u njemu intelektualnu kondiciju, jer je bio u stanju da celu noć provede sa nekim i razgovara o najtežim problemima.

Književnik i profesor na Filološkom fakultetu Aleksandar Jerkov je, govoreći o značaju Pekićevog dela za srpsku književnost i kulturu, istakao da objavljivanje svakog njegovog dela predstavlja praznik za srpsku kulturu.

Knjigu Borislava Pekića „Stope u pesku“ priredile su njegova supruga i ćerka na osnovu govora i predavanja koje je Pekić držao širom sveta.

Borislav Pekić umro je 2. jula 1992. godine u Londonu, gde je živeo dugi niz godina.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *