Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

CRTEŽI STRIP JUNAKA TINTINA PRODATI ZA 2,6 MILIONA EVRA

Foto: profimedia

Crteži strip junaka Tintina, koje je belgijski autor Erže naslikao 1937. godine, prodati su na aukciji u Parizu za 2,65 miliona evra ssto je rekordna cena za strip, saopštila je danas aukcijska kuća Artkirijal (Artcurial).

Prethodni rekord postignut je 2012. godine kada su originalne korice izdanja „Tintin u Americi“ prodate na aukciji za 1,3 miliona evra, prenose danas francuski mediji.

Prodati crteži naslikani su mastilom za izdanja objavljena od 1937. do 1958. godine. Na tim crtežima Tintin i njegov pas Milu se nalaze u 34 različite situacije – Tintin kao kauboj, u jahačkom odelu i u kiltu, u pustinji, avionu, automobilu i kanuu.

Avanture Tintina se prvi put pojavljuju 1929. godine. Do 1983. godine, kada je preminuo Erže, izašla su 23 stripa, a naknadno još sedam, koje nije nacrtao Erže.

Glavni junak stripa je mladi i naivni belgijski reporter Tintin koga verno u avanturama prati pas Milu. Serija stripova „Avanture Tintina“ postigla je veliki uspeh širom sveta i prevedena na 50 svetskih jezika.

Avanture Tintina su prodate u 230 miliona primeraka. U Srbiji su objavljivane u Politikinom zabavniku

Izvor: Blic Online/Beta-AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *