Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

STOUNSI SPREMNI ZA ISTORIJSKI KONCERT NA KUBI

Grupa Rolingstouns stigla je na Kubu, gde će održati istorijski, besplatan koncert pred, kako se očekuje, pola miliona ljudi, javljaju mediji.

Koncert je organizovan na sportskom stadionu Sijudad Deportivo u Havani. Kubanski državni mediji predviđaju da će se na terenu naći oko pola miliona ljudi i da će sigurno biti pokušaja upada na koncert iz manjih, okolnih ulica, prenose svetske agencije.

Postoji mogućnost da se u okviru stadiona i van njega okupi i milion ljudi, što bi značilo da će ovom koncertu prisutvovati svaki jedanaesti Kubanac.

Tri dana nakon posete američkog predsenika Baraka Obame, ovaj događaj mnogi smatraju još jednim kulturnim, ideološkim i ekonomskim iskorakom Kube iz izolacije. Na ulicama Havane nije bilo reklamnih plakata za današnji koncert.

Tek juče je novinar AFP-a u izlogu jedne državne muzičke prodavnice pronašao priveske za ključeve sa crtežom isplaženog jezika – zaštitnim znakom Stounsa.

Zvanične prodavnice i dalje odbijaju da prodaju muziku Rolingstounsa. Da bi kupili njihov album, Kubanci moraju da pronalaze preprodavce piratskih diskova. Između 1960. i 1990. godine, rokenrol je bio zabranjen na Kubi. Tokom tih najrepresivnijih godina, rok se slušao na tajnim okupljanjima, a postojala je i tajna berza kaseta i ploča, podsećaju agencije.

Kubanci se prisećaju i tajnih okupljanja na kojima su pokušavali da uhvata američke radio-talase kako bi slušali muziku grupa Rolingstouns, Led cepelin, Dip parpl, navodi AFP.

Organizator koncerta je izjavio da ozvučenje za ovoliki stadion zahteva opremu koja je zauzela 61. brodski kargo kontejner i prepun avion boing 747.

Izvor: B92/Tanjug, Foto: Tanjug / AP Photo/Ramon Espinosa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *