Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HEFNER PRODAJE PLEJBOJ

Prema procenama Vol Strit Žurnala, vrednost kompanije Plejboj, koju je stari Hef osnovao 1953, mogla bi da dostigne 500 miliona dolara

Granicama je došao glave, pomerao gornje i donje okvire, izneo seksualnu revoluciju , objavljivao dobre old school tekstove i tamanio nagrade za istraživačko novinarstvo, a onda je prošle godine prostrujala vest iz američke centrale da Plejboj menja koncept.

Danas, nakon decenija provokacije, izgleda da se Plejboj prodaje. Da, Plejboj. Novinarski proizvod sa zvanično najprepoznatljivijim imenom i logoom na planeti.

Vest je postala javna samo nekoliko nedelja nakon što je objavljeno da je „Plejboj menšn“ – kultna vila u kojoj je Hju Hefner sve ove decenije živeo u društvu „zečica“ – stavljena je na prodaju po ceni od 200 miliona dolara, dok je Hefner još uvek u njoj, i dok se sa kioska grabi prvi broj Plejboja bez golotinje.

Pamela Anderson, koja je tokom svih ovih godina bila „zaštitno telo“ magazina za hedoniste obeležila je naslovnicu poslednjeg broja Plejboja pre ukidanja fotografija golih ženskih tela.

Ona je u intervjuu za Tajm prepričala svoj razgovor sa Hefom. Rekla je da osamdesedevetogodišnji Hefner misli da je pametno da prodaju vile obavi dok je živ, zbog njene cene na tržištu.

Povodom prodaje brenda Plejboj izvršni direktor Skot Flenders izjavio je da je potreba za prodajom brenda inicirana velikim interesom koji je na tržištu izazvala vest o prodaji vile.

Pomama za vilom je razumljiva. Ko ne bi želeo kuću sa takvom karmom.

Prema procenama Vol Strit Žurnala, vrednost kompanije Plejboj, koju je stari Hef osnovao 1953, mogla bi da dostigne 500 miliona dolara.

Tu ne spadaju samo vila i magazin. Tu je takođe i Plejboj brend.

„Plejboj zeka je jedan od najprepoznatljivijih logoa na svetu. Linija odeće, kao i linija za pušače takođe su zasebni i vrlo snažni brendovi“, pisao je magazin Forbs 2013. „Dugo nakon Hefnera, njegova će ličnost biti na ceni. Ona je gruba, ali prodaje“.

Šta bi Hju Hefner radio sa vilom kao njen podstanar, još uvek se ne zna. Vlasnik Plejboja koji je promenio politiku magazina i ukinuo objavljivanje golih fotografija – relikvije seksualne revolucije – uskoro puni devedeset godina, iako je oženjen ženom koja kotrlja dvadesete.

Kristi Hefner, Hjuova šezdesetrogodišnja ćerka nije na poziciji generalnog direktora Plejboja od 2009. godine. Bilo je reči o tome da Hefner priprema svog dvadesetčetvorogodišnjeg sina Kupera daa preuzme kompaniju, ali on je, ipak, van posla kao bivši ambasador brenda i šef nadzornog odbora.

„Prilično sam se povukao iz Plejboja tokom prošle godine, pre svega zato što se ne slažem sa novim pravcima u kojima kompanija ide“, izjavio je Kuper Hefner pre samo mesec dana. Hef mlađi je naglasio i da je od njega „traženo da više ne prisustvuje sastancima borda direktora“.

On se protivio „oblačenju“, uz reči da je obnažena fotografija „DNK kompanije“.

Lari Flint, sedamdesetrogodišnji osnivač pornografskog magazina Hastler takođe je izrazio skepticizam o menjanju koncepcije Plejboja.

„Hefner je izgubio pamet“, rekao je Flint. „Ne možeš ništa postići premeštanjem stolica na Titaniku. On tone“.

Plejboj na globalnom nivou ne stoji dobro, a to je osetila i srpska licenca magazina. Nakon 12 godina u Srbiji, srpski Plejboj je ugašen u martu prošle godine.

Izvor: Nedeljnik.rs/Foto Profimedia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *