Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ARHEOLOZI PRONAŠLI OSTATKE PARA IZ DOBA TROJANSKOG RATA

Arheolozi u Turskoj pronašli su ostatke muškarca i žene za koje se smatra da su umrli 1.200 godine pre nove ere, u vreme legendarnog Trojanskog rata koji je zabeležio Homer, preneo je Rojters.

Vođa istraživanja, profesor univerziteta u Tubingenu Ernst Pernika, izjavio je da su tela pronađena u blizini odbrambene linije u Troji. Ovo bi takođe moglo ići u prilog tezi da je donje područje Troje bilo veće krajem Bronzanog doba nego što se pre mislilo.

„Ukoliko se potvrdi da su tela iz 1.200 godine p.n.e, to znači da su (ti ljudi) živeli u doba Trojanskog rata“, rekao je Pernika.

On je dodao da su arheolozi pored tela pronašli grnčariju kojoj su nedostajali donji delovi, a potvrđeno je da je ta grnčarija iz 1.200 godine p.n.e.

Pernika je takođe istakao da je par mogao biti sahranjen i 400 godina kasnije, na lokaciji koju arheolozi zovu Troja VI ili Troja VII, što se odnosi na različite slojeve ruševina grada.

Drevni grad Troju, smeštenu na severozapadu današnje Turske kod Dardanela, otkrio je 1870-tih godina Hajnrih Šlieman, nemački arheolog.

Izvor: Blic Online / Beta, Foto: Reuters

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *