Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ODLAZAK SLIKARKE RENESANSNOG DUHA

IN MEMORIAM – Umetnica Olja Ivanjicki preminula juče u 78. godini

Srpska slikarka ruskog porekla Olja Ivanjicki, jedan od osnivača Mediale, preminula je juče u Beogradu, u 78. godini, nekoliko dana nakon operacije srca.

Rođena 1931. u Pančevu, u porodici ruskih emigranata koji su došli u Srbiju nakon Oktobarske revolucije, Olja Ivanjicki je završila Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1957. godine, u klasi profesora Sretena Stojanovića, pa iako je studirala vajarstvo, bavila se prevashodno slikarstvom.

S Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i drugima, osnovala je 1959. godine grupu Mediala, čiji je kredo bio „beskrajna ljubav prema umetnosti i beskrajno verovanje u njene sveukupne moći“.

Nedavno je objavljena, u izdanju „Službenog glasnika“, nova monografija „Olja Ivanjicki – Očekivanje nemogućeg“, u kojoj je predstavljena i kao pesnikinja i filozof renesansnog duha, i koja sadrži 240 reprodukcija i crteža u boji, kao i kompletnu biografiju, komentare, eseje, spisak svih izložbi, nagrada i priznanja.

Olja Ivanjicki imala je oko 90 samostalnih izložbi u zemlji i svetu, a izlagala je, između ostalog, i u Metropolitenu u Njujorku, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, Gradskom muzeju u Rovinju, Muzeju moderne umetnosti u Skoplju, kolekciji „Filip Beman“ u Filadelfiji, Muzeju „Vitezovi Malte“ u Njujorku…

Olja Ivanjicki završila je i nekoliko arhitektonskih projekata, među kojima i novi trgovinski centar u Njujorku (Big Apple Twins – Ground and Sky Zero Memorial), a učestvovala je i na konkursu za memorijalni centar u Njujorku (projektom Memorial Sphere), kao i Pežoovom takmičenju za projekat automobila bliske budućnosti.

Radila je i kostime za operetu „Slepi miš“ Narodnog pozorišta u Beogradu, a s modnom kućom „Mona“ realizovala je i modnu reviju „Tesla“, povodom 150-godišnjice rođenja velikog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle.

Dobitnica je niza nagrada i priznanja, uključujući Sedmojulsku, kao i Vukovu nagradu za životno delo i Zlatni beočug Kulturno-prosvetne zajednice Beograda za životno delo. Izabrana je svojevremeno i za najboljeg slikara 20. veka u Jugoslaviji, na osnovu glasanja publike. Bila je i zamenik guvernera Američkog biografskog instituta i direktora Međunarodnog biografskog centra u Kembridžu, a 2005. godine učestvovala je i u osnivanju Niške umetničke fondacije za mlade umetnike.

Radila je za zajedničko dobro

Povodom smrti Olje Ivanjicki, oglasio se i Nebojša Bradić, ministar kulture u Vladi Republike Srbije, rekavši: „Olja Ivanjicki se svojim bogatim i snažnim slikarskim opusom, ali i ostvarenjima i projektima iz drugih oblasti, na tako upečatljiv i toliko neizbrisiv način upisala u mapu našeg poimanja umetnosti i svakodnevnog kulturnog života, da nam je vest o njenom neočekivanom odlasku zazvučala skoro – neverovatno.

Olja Ivanjicki je bila dovoljno hrabra i samostalna da menja konvencije, uspostavlja novi umetnički poredak i uvodi nove vrednosti. Kao što je to činila u umetnosti, i u ličnom životu je na najplemenitiji način radila za zajedničko dobro, a da pri tome ne izgubi sopstvenu autentičnost i posebnost kreativne energije.

Njene poetske slike i slikovite reči, originalni i prepoznatljiv stil, toliko su postali deo naše duhovnosti da će, i u vremenima koja su pred nama, Olja Ivanjicki i njeno delo ostati jedan od stožera naše kulturne istorije i riznice naše kulturne baštine. Sa velikim žaljenjem smo primili ovu nemilu vest, ali ćemo sa isto tolikim ponosom što smo bili njeni savremenici, prijatelji i kolege, čuvati i poštovati delo koje nam je ostavila.“

Izvor: Danas / SEEcult.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *