Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PROMOCIJA NOVOG TOMA KNJIGE „ČUDOVIŠTA KOJA SMO VOLELI“ RANKA MUNITIĆA

Knjiga Ranka Munitića „Čudovišta koja smo voleli 4“ biće predstavljena u utorak, 24. avgusta (12h) u galeriji „Artget“ Kulturnog centra Beograda. Učestvuju Dragan Jovićević („Danas“), Bora Stanojević (Jugoslovenska kinoteka) i Zoran Penevski (Kreativni centar), a moderator je Marjan Čakarević.
Ranko Munitić (1943-2009)

Četvrti tom filmsko-umetničke „enciklopedije“ Ranka Munitića (1943-2009) „Čudovišta koja smo voleli“ fokusiran ja na likove koji osvajaju veliko platno u periodu do Drugog svetskog rata, saopštili su organizatori promocije.

Kao i u prethodnim delovima, Munitić prvo istražuje književne predloške, a potom njihovo oživljavanje na filmu, odnosno u stripu.

Ovaj jedinstveni brevijar i priručnik fantastične antropologije zapravo je šetnja kroz kompletnu istroriju umetnosti i kulture, gde se preko mitoloških i izmišljenih bića pripoveda istorija civilizacije, stvarnija od stvarne istorije.

U tom smislu „Čudovišta koja smo voleli“ jesu pisana za znalce i sladokusce, koji mogu da pretresu i uporede svoja znanja i zapažanja sa Munitićem, ali, sa druge strane, u pitanju je i vodič kroz istoriju filma, književnosti i umetnosti za sve osetljive duše koje prvi put istinski ulaze u ovaj svet.

Pri svemu tome, knjiga je ispisana sigurnom rukom majstora esejistike i, što je važnije, istinskog posvećenika i ljubitelja svih umetnosti.

Biografija

Ranko Munitić (1943-2009): pisac kritika, eseja i knjiga iz raznih oblasti umetnosti. Posebnu pažnju posvećivao je domaćoj kinematografiji, dokumentarnom filmu, filmskoj animaciji, stripu, glumi i glumcima i umetničkoj fantastici. Napisao je više filmskih scenarija i radio kao član žirija i selekcionih komisija na dvadesetak svetskih festivala kratkog i animiranog filma. Često je isticao da nema nikog iza sebe, već „samo svoje ime, prezime, obraz, savjest“.

Izvor: Blic Online M. Vukelić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *