Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VATERPOLISTI OSVOJILI BRONZU!

Vaterpolo reprezentacija Srbije prevazišla je brojne probleme i pobedom nad Crnom Gorom od 6:4 (2:0, 2:1, 2:1,0:2) osvojila bronzanu medalju poslednjeg dana 29. Olimpijskih igara u Pekingu. Zlatnu medalju osvojili su vaterpolisti Mađarske pobedivši u finalnoj utakmici SAD sa 14:10.

Golove za Srbiju postigli su Savić 2, Ćirić, Prlainović, Vujasinović i Rađen, a za Crnu Goru Mlađan Janović 2, Nikola Janović i Vukčević. Naši su igrali odlično odbranu tokom cele utakmice, a jedan od junaka je golman Slobodan Soro sa čak 11 odbrana. Njegov kolega na suprotnom golu odbranio je pet šuteva. Koliko je odbrana bila dobra pokazuje i podatak da Crnogorci iz šest situacija sa igračem više nisu postigli niti jedan gol! Naši su sa igračem više iz četiri situacije postigli tri gola. Obe reprezentacije su imaje po jedan peterac, koje su iskoristili Savić i Nikola Janović.

Srpski vaterpolisti su možda i iznenadili sigurnom i smirenom igrom, a najveće vođstvo je bilo čak 6:1 pred kraj treće četvrtine, kada se medalja već nazirala. U poslednjoj četvrtini uglavnom su se trudili da „kupuju“ vreme, što im je bez većih problema i uspelo i pored dva primljena gola.

Zanimljivo je da su Dejan Savić, dvostruki strelac, i Rađen postigli svoje prve golove za našu reprezentaciju na ovim OI u ovoj, poslednjoj pekinškoj utakmici. Prlainović, koji je postigao drugi gol za naše u ovoj utakmici, i Dejan Savić postigli su golove sa pozicije koju obično igra Aleksandar Šapić, koji je sa ukupno 20 pogodaka ostao najbolji strelac Srbije u Pekingu. Savićev gol sa te pozicije je bio treći za Srbiju u ovoj utakmici. Na kraju su svi naši igrači, ne računajući golmane, uspeli da postignu bar po jedan gol na vaterpolo turniru u Pekingu i tako i time doprinesu osvajanju olimpijskog odličja.

Srbija je tako osvojila treću medalju na ovim OI, posle Čavićevog srebra i bronze Đokovića, a komšije iz Crne Gore su zasada ostale bez istorijske, prve olimpijske medalje. Na prethodnim OI u Atini pre četiri godine, sportisti Srbije i Crne Gore su bili u zajedničkom olimpijskom timu i osvojili su ukupno dve medalje, obe srebrne.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *