Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

STOGODIŠNJICA ITALIJANSKOG STRIPA

Alan Ford

Povodom stogodišnjice nastanka italijanskog stripa, sutra će u 19 časova u Italijanskom institutu za kulturu „Palazzo Italia“ biti otvorena izložba „Oblačići u štampi – Kratka istorija italijanskog stripa“, koju je priredio Andrea Placi. Otvaranju će prethoditi (17) susret sa ekspertima i autorima italijanskog stripa.

– Godine 2008. italijanski strip je zvanično zagazio u drugi vek svog postojanja. Naime, 27. decembra 1908. izlazi prvi broj lista „Corriere dei Piccoli“, koji je bio toliko važan da su mnogi u njemu videli početak priče u formi stripa u Italiji. Ovo je izvrsna prilika da pređemo put koji je u stvarnosti znatno duži, a izložba pokušava da to učini preko značajnog izbora između nekoliko hiljada izdanja koji su taj put označili, kao svedoci društvenog i kulturnog razvoja – kaže Alesandra Bertini Malgarini, direktorka Italijanskog instituta za kulturu.
Izložba će obuhvatati preko 250 ilustracija koje pokazuju sve bitne momente ovog važnog segmenta italijanskog izdavaštva od lista. Postavka sadrži odeljke posvećene velikim autorima kao što su Magnus i Hugo Prat.
Izložba „Oblačići u štampi“ trajaće do 20. marta, a pratiće je i brojna predavanja i projekcije filmova.

Izvor: Blic Online M. Graf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *