Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FILMSKA RADIONICA ŽELIMIRA ŽILNIKA

Muzej savremene umetnosti raspisao je konkurs za učešće u filmskoj radionici na temu „Od ‘dionizijskog socijalizma’ do ‘predatorskog kapitalizma'“ reditelja Želimira Žilnika. Konkurs će biti otvoren do 15. februara.

Centar za vizuelnu kulturu Muzeja savremene umetnosti iz Beograda raspisao je konkurs za učešće u filmskoj radionici na temu „Od ‘dionizijskog socijalizma’ do ‘predatorskog kapitalizma'“ koju će voditi reditelj Želimir Žilnik.

Konkurs će biti otvoren do 15. februara, a na njemu mogu da učestvuju filmski i video autori do 30 godina starosti, saopšteno je iz MSU.

Autori zainteresovani za učešće na radionici treba da prilože realizovan autorski filmski ili video projekat i da poznaju proces pravljenja scenarija, snimanja i montaže.

Konkursni materijal treba da sadrži detaljnu biografiju, motivaciono pismo do 500 reči i do tri izabrana, već realizovana projekta u DVD formatu.

Ideja projekta „Od ‘dionizijskog socijalizma’ do ‘predatorskog kapitalizma'“ jeste da pokaže da istorija nije naprosto data, već je uvek konstruisana, te da može biti i rekonstruisana ili dekonstruisana.

Cilj projekta jeste podsticanje razvijanja aktivnog kritičkog stava prema načinu na koji se uobičajeno stvaraju i kanonizuju istorijski narativi.

Rad u polju savremene eksperimentalne vizuelne umetnosti omogućava neposredna i direktna sredstva za suočavanje s mnogim izbrisanim ili nikada javno ispisanim alternativnim istorijama, a takođe da se proizvedu novi i drugačiji narativi na način koji bi bio razumljiv različitoj publici, ističe se u saopštenju.

Filmska radionica biće usmerena na kreativno čitanje odnosa društvene istorije i istorije umetničke produkcije u Srbiji od 1949. do 2009. godine.

Kao finalni rezultati od učesnika radionica očekuju se filmovi u žanru kratke doku-fikcije, odnosno video radovi koji reintepretiraju dokumente i svedočenja o navedenom odnosu.

Konkursni materijal treba poslati na adresu: Muzej savremene umetnosti (s naznakom – Za konkrus filmske radionice), Ušće 10, blok 15, 11070 Novi Beograd.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *