Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA SLIKA MILANA KONJOVIĆA U GALERIJI SANU

BEOGRAD – Izložba „Stvaralaštvo jednog veka“, na kojoj će biti predstavljene slike umetnika Milana Konjovića, biće otvorena 28. jula u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Postavku čini 85 dela iz kolekcije Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora, a izložbu će otvoriti akademik Dušan Otašević, istoričar umetnosti Bela Duranci i direktor Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora Peter Marković.

Milan Konjović (1898-1993) bio je srpski slikar, pozorišni scenograf i kostimograf. Rođen je u Somboru, gde je završio gimnaziju, a tokom srednjoškolskih dana prvi put je izlagao radove slikane u prirodi. Upisao je Akademiju likovnih umetnosti u Pragu 1919. godine, ali je fakultet napustio posle dva meseca i nastavio je da radi samostalno u Pragu, uz savete avangardnog češkog slikara Jana Zrzavija, a izlagao je i u Beču, kao i po nemačkim muzejima u Minhenu, Berlinu i Drezdenu.

Samostalnim izložbama u Parizu od 1924. do 1932. godine postigao je uspeh, a takođe je izlagao i na pariskim Salonima umetnosti. U Sombor se vratio 1932. godine, gde se posvetio slikanju rodnog kraja, vojvođanskih pejzaža, ljudi i ambijenata. Za vreme Drugog svetskog rata bio je u zarobljeništvu u Osnabruku, a nakon povratka 1943. godine nastaju njegovi pasteli u ulju. Od 1953. godine počinje njegova nova faza, u kojoj preovladava čista intenzivna boja, a 1985. godine Konjović počinje s pravim varijacijama na temu vizantijske umetnosti i do kraja 1990. godine nastaje oko 30 dela njegove „vizantijske faze“.

Opus slikara Milana Konjovića čini preko 6.000 radova: ulja, pastela, akvarela, tempera, crteža, tapiserija, pozorišnih scenografija, skica za kostime, vitraža, mozaika i grafika. Izlagao je na 294 samostalne i 693 kolektivne izložbe u Jugoslaviji, Srbiji i brojnim centrima Europe (Prag, Budimpešta, Beč, London, Amsterdam, Rim, Pariz, Atina, Moskva), kao i u Brazilu i SAD.

Galerija „Milan Konjović“, u kojoj se trenutno nalazi više od 1.060 dela tog umetnika, otvorena je 1966. godine u Somboru. Milan Konjović je bio član Vojvođanske akademija nauka i umetnosti u Novom Sadu i Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. Preminuo je u Somboru 20. oktobra 1993. godine. Izložba „Stvaralaštvo jednog veka“, biće otvorena u Galeriji SANU do septembra 2011. godine.

Izvor: Glas javnosti/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *