Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SVE SPREMNO ZA DEVETI ZAGREB DOX

Praznik za ljubitelje dokumentaraca

Festival dokumentarnih filmova ZagrebDox održaće se po deveti put od 24. februara do 3. marta u bioskopu Cineplexx Centar Kaptol u Zagrebu

Ovogodišnji ZagrebDox donosi preko 180 novih i nagrađivanih dokumentaraca iz više od trideset zemalja, kao i dvadesetak programa, među kojima su Stanje stvari, u okviru kojeg će biti prikazano trinaest filmova koji se bave globalnim društvenim pitanjima, Kontroverzni Dox, sa deset filmova koji govore o društvenim devijacijama, kontroverznim ličnostima i ljudima sa margine društva, te ove godine pokrenuti Biografski Dox, koji donosi zanimljive životne priče poznatih i manje poznatih ličnosti, poput Stevea Jobsa, Ethel Kennedy i Harrya Deana Stantona.

U međunarodnoj konkurenciji festivala naći će se gruzijski film Tinatin Gurchiani „Mašina pred kojom sve nestaje“, dobitnik nagrade za režiju u kategoriji World Cinema Documentary na nedavno završenom Sundance Film festivalu, potom „Uljez“, za koji su reditelj Bart Layton i producent Dimitro Doganis dobili nagradu BAFTA za najbolje debitante, te film „Elena“ brazilske rediteljke Petre Costa.

U trci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate, takmiči se 43 naslova u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji. Međunarodnim žirijem će ove godine predsedavati rediteljka Vlatka Vorkapić, a čine ga filmski kritičar Dragan Rubeša i litvanski reditelj Audrius Stonys.

Regionalni žiri čine Hanka Kastelicová, izvršna producentica dokumentarnog programa HBO Europe, hrvatski producent Siniša Juričić i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović, koja je 2012. nagrađena Velikim pečatom u regionalnoj konkurenciji.

ZagrebDox čine i programi Happy Dox, Majstori Doxa, Teen Dox, Glazbeni globus, kao i izuzetno bogat edukativni program za filmske profesionalce, ZagrebDox Pro, čiji je cilj podsticanje saradnje u jugoistočnoj Evropi i međusobno upoznavanje i prepoznavanje svetske, evropske, regionalne i lokalne dokumentarističke scene.

Više o programu festivala možete naći na zvaničnom sajtu.

Izvor: e-novine .com/Photo: Zagrebdox

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *