Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZAPOSLENI U „PROSVETI“ U ŠTRAJKU

Oko 90 odsto zaposlenih u izdavačkoj kući ,,Prosveta“ od 21. januara štrajkuju što je presedan u njenoj istoriji dužoj od 100 godina, nakon što je nasledila ,,Gecu Kona“.

Zatvorene su knjižare ,,Geca Kon“ (koja je pod zaštitom države), Danilo Kiš“, „Ivo Andrić“ i ,,Slobodan Marković Libero“, a otvorena je samo jedna, ,,Grigorije Đerić“, u kojoj radi samo poslovođa.

Od novog vlasnika IPS (Media II), koji je firmu preuzeo pre šest meseci, zatražena je isplata zaostalih dugovanja.

Reč je o razlici doprinosa za obračunate zarade, delu zarada koji nije uplaćen za decembar i avgust 2008. godine, zaostalim zaradama sa doprinosima za obračunate zarade za period od maja do septembra 2009. godine, i redovnoj isplati zarada u narednom periodu.

Potpredsednik štrajkačkog odbora Ljubica Muhić tvrdi da zaposleni nipošto neće pristati na polovična rešenja ili lažna obećanja, kakvih je do sada bilo.

Tek kada budu izmirene sve navedene obaveze – štrajk će biti obustavljen, poručila je ona.

Povodom štrajka i situacije u ovoj kući, saopštenjem se oglasio Dejan Pantović, predsednik UO ,,Prosvete“, inače vlasnik IPS, koji tvrdi da je ,,jedini način da ‘Prosveta’ stane na noge da se ulože dodatni napori, da se objavi i proda što više kvalitetnih knjiga, a to je u ovom trenutku, zahvaljujući neodgovornosti pojedinaca, sprečeno“.

,,Štrajkači trenutno ometaju ne samo radni proces (tako što sprečavaju kolege da rade svoj posao, a kupce da kupuju knjige), već veoma ozbiljno ugrožavaju budućnost kompanije i usporavaju izlazak iz krize. Jedini način da se zarade plate predstavlja rad, a tokom štrajka firma će samo gubi novac“, poručio je Pantović.

U pismu se ističe da je ,,Prosveta“ odavno zapala u finansijske i organizacione teškoće i godinama bila ,,samo bleda senka nekada snažne izdavačke kuće“, čiji se program sveo ,,na samizdat i sponzorisana izdanja neretko sumnjivog kvaliteta i komercijalnog potencijala“.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *