Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NARODNO POZORIŠTE SLAVI 163. GODINE POSTOJANJA

BEOGRAD- Narodno pozorište u Beogradu proslaviće u utorak, 22. novembra, 163. godišnjicu osnivanja, a tim povodom organizovane su različite izložbe, promocije i premijere, najavljeno je iz Nacionalnog teatra.

U ponedeljak 21. novembra u 12.00 na Velikoj scenI prikazan je film Puriše Đorđevića o režiseru Jiržiju Menclu „Plašim se da se sve razume“. Istog dana u 19.00 u Narodnom pozorištu biće promovisana fotomonografija i otvorena izložba fotografija „Skrivnea lepota“ autorke Dine Jonsen.

Na Dan Narodnog pozorišta, u utorak 22. novembra, premijernim izvođenjem predstave Tanje Mandić Rigonat „Zli dusi“ po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, biće otvorena obnovljena scena „Raša Plaović“. Povodom proslave prve godišnjice Muzeja Narodnog pozorišta u utorak 22. novembra biće otvorena izložba „Stevan Sremac, akademik i akademac“ koja je priređena u saradnji sa Narodnim muzejem iz Niša.

Narodno pozorište u Beogradu osnovano je 1868. godine, a prvi pokušaji da glavni grad Kneževine Srbije dobije stalni profesionalni teatar datiraju još iz 40-ih godina 19. veka. Prva predstava u Narodnom pozorištu u Beogradu, „Đurađ Branković“ Karolja Obernjaka, odigrana je 22. novembra 1868. godine u gostionici „Kod engleske kraljice“, koja je sledećih godinu dana bila privremeni dom nacionalnog profesionalnog pozorišta

Izvor:Glas javnosti/ Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *