Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PET VEKOVA BUKVARA

O petovekovnoj istoriji naše najčitanije knjige govori zbornik radova „Bukvari i bukvarska nastava kod Srba“ i „Bibliografije srpskih bukvara“.

Prvi srpski Bukvar štampan je u Veneciji 1597. godine, a u Beogradu tek 1838. godine.

O vrednosti Bukvara kroz istoriju dugu 411 godina, govori zbornik Bukvar i bukvarska nastava kod Srba. To je sažeta istorija srpske prosvete iz koje se može čitati mnogo stvari. Pre svega, da su nekada najznačajniji ljudi srpske kulture poput Zaharija Orfelina i Vuka Karadžića, pisali bukvare, dok ih danas pišu specijalisti.

Ako zaista postoji jedna knjiga koja nije sporna, jedna knjiga kojoj ne bismo mogli davati zamerke – jeste Bukvar, jer Bukvar jeste, zaista, prva knjiga, osnovna knjiga koju sa zadovoljstvom čitaju svi koji imaju malo škole, i oni koji su bili loši đaci, i oni kojima škola nije motivisana“, rekao je docent Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Zbornik već živi u praksi. Za studente Učiteljskog fakultetu u Beogradu otvoren je izborni predmet Bukvar i bukvarska nastava.

„Uče kriterijume da u ovom mnoštvu bukvara koji se danas pojavljuju odaberu najbolji, da na taj način vrše pritisak na izdavače da objavljuju što bolje bukvare, a nadamo se da će neko od njih, kroz koju godinu, biti i autor bukvara“, rekao je prof. Aleksandar Jovanović, dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Nekada je Bukvar živeo i po četrdeset godina, a u ovom trenutku pravo da ga štampa ima 27 izdavača. Posle Beograda, izložbu o istoriji Bukvara videće žitelji širom Srbije.

„Zainteresovan je veliki broj muzeja da je prihvati širom Srbije, ali što je još interesantnije, mislim da je nama to i osnovni zadatak da bude gost na Učiteljskim fakultetima po Srbiji“, kaže Branislava Jordanović, rukovodilac projekta.

Pokretna izložba kreće iz Valjeva, 22. oktobra.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *