Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRONAĐENO DA VINČIJEVO IZGUBLJENO REMEK – DELO?

Slika „Bitka kod Angijarija“, za koju su savremenici Leonarda da Vinčija smatrali njegovim najboljim delom, možda je sakrivena u zidu, iza freske u firentinskoj skupštini, prenosi „Dejli mejl“.

Profesor umetnosti Maurisio Seraćini tvrdi da se na fresci, koju je naslikao renesansni umetnik Đorđo Vasari nalazi trag koji ukazuje na to da se iza nje nalazi sakriveno Da Vinčijevo remek-delo.

On je dobio dozvolu da proba da pronađe sliku popularno nazvanu „Izgubljeni Da Vinči“, koja se i danas smatra jednim od najboljih dela čuvenog renesansnog umetnika. Seraćini je zaključio da se „Bitka kod Angijarija“ nalazi iza freske, jer se na njoj može videti sitno, ali jasno ispisana rečenica „Cerca trova“, što u prevodu znači „Traži i naći ćeš“. Na izgubljenoj nezavršenoj slici iz 1503.godine, koja je tri puta veća od slike „Poslednje večere“, prikazana je scena velike bitke. Profesor Seraćini je već otkrio šupljinu u zidu iza freske, za koju veruje da je napravljena da bi sačuvala skrivenu sliku.

„Leonardovi savremenici su smatrali da je to njegovo najbolje delo. Ona predstavlja vrhunac renesansne umetnosti“, izjavio je Seraćini za „Dejli telegraf“.

„Pretraživao sam razne dokumente godinama i nikada nisam naišao na neki trag koji bi ukazao na to da je slika uništena, oštećena ili pomerena iz zgrade skupštine“, dodao je profesor Seraćini.

Profesor je dobio dozvolu da korišćenjem neutronskog laserskog projektora otkrije da li zid krije boje sa lanenovim uljem, koje je koristio Leonardo Da Vinči.

Da Vinči je naslikao „Bitku kod Angijarija“ u čast proglašenja Firence kao republike, nakon pada porodice Mediči.

On je, međutim, nije završio, a veruje se da su Medičijevi, kada su se vratili na vlast, zatražili od Vasarija da naslika novo delo na istom mestu.

Izvor: Blic Online Foto AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *