Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SREBRNI KOŠARKAŠI U SRBIJI – NARODNI HEROJI!

Košarkaške reprezentativce, „Srebrne“ srpske košarkaše na balkonu Skupštine grada dočekalo desetak hiljada ljudi! Junaci iz Katovica doživeli ovacije, navijači najviše klicali selektoru Dušanu Ivkoviću.
Kao u dobra stara vremena… Teodosić, Krstić, Veličković… dočekani su kao nekada Divac, Đorđević, Danilović i ostali asovi.

To se zove biti svoj na svome! Košarkaška reprezentacija Srbije, na čelu sa selektorom Dušanom Dudom Ivkovićem, izašla je juče na čuveni balkon Skupštine grada prvi put još od Indijanapolisa 2002. godine, proslavljajući tako na dobro poznat način srebrnu medalju sa Evropskog prvenstva u Poljskoj!

Na platou ih je dočekalo desetak hiljada ponosnih Beograđana, od kojih mnogi još pamte slična okupljanja iz devedesetih godina prošlog veka, kada su srpski košarkaši i ustanovili ovakvu vrstu slavlja i druženja sa narodom. Sve u svemu, Srbija je u ponedeljak po podne ponovo ličila na „zemlju košarke“, zemlju koja ume da ceni uspehe svojih heroja i koja zna kako da im se na tome zahvali. Srebrni „orlovi“ su im, zauzvrat, zakazali novo viđenje na istom mestu, možda već posle Svetskog prvenstva u Turskoj 2010. godine…

A slavlje je počelo još na aerodromu „Nikola Tesla“, na koji su vicešampioni Evrope sleteli sa malim zakašnjenjem, nešto posle 15 časova, čarter letom iz Katovica. Tu su ih već čekali devojke, članovi porodica, prijatelji, zbunjeni slučajni prolaznici, sa sve legendarnim Lepim Mićom, koji je uz harmoniku izveo još legendarniji hit „Za Beograd“. Nakon konferencije za medije, „orlovi“ su ka gradskoj skupštini krenuli u otvorenom autobusu, usput pozdravljajući navijače koji su ih čekali na svakom ćošku, nadvožnjaku, mostu…

Na balkonu i Vesna, Stojić i Jagar

Na balkonu skupštine grada juče se, na zahtev publike i košarkaša, pojavila i Vesna, devojka ekonoma naše reprezentacije Joce, koja se preko noći proslavila nakon što su se „orlovi“ na postolju u nedelju pojavili sa srpskom trobojkom na kojoj je pisalo „Vesna, volim te“. Takođe, okupljeni su pozdravili i srpske veslače Nikolu Stojića i Gorana Jagara, koji su na Evropskom prvenstvu u Belorusiji takođe osvojili srebrnu medalju.

Ispred skupštine su stigli oko 18 časova i deset minuta, što je označilo početak sveopšteg delirijuma, u kojem je bilo zaista teško kontrolisati emocije. Jedan po jedan, sa srebrom oko vrata i s tri prsta u vazduhu, iz autobusa su izlazili Krstić, Veličković, Tepić, Teodosić… A pre nego što su se popeli na balkon, svi su postigli još po jedan poen (koš je bio postavljen na samom ulazu u gradsku skupštinu, a zanimljivo je da je retko koji reprezentativac ubacio „iz prve“)! U holu ih je, kako i dolikuje, domaćinski dočekao gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Ovacije su dobili svi košarkaši, kompletan stručni štab, kao i svi ostali članovi naše ekspedicije u Poljskoj, a Beograd se posebno poklonio čarobnjaku Dušanu Dudi Ivkoviću, verovatno najboljem evropskom treneru današnjice. Uprkos činjenici da je svim igračima ovo bio „prvi balkon“ u karijeri, nisu se dali zbuniti, pa je tako Veličković pevao „Bjelica ubica“, a na tapetu je bio i Mačvan, koga su svi zadirkivali zbog specifičnog načina na koji diže tri prsta.

Ovaj doček se u jednom detalju ipak razlikovao od svih prethodnih koje su košarkaške reprezentacije doživele, jer se prvi put sa balkona čula himna „Bože pravde“, koju su uglas otpevali svi prisutni.

– Hvala svima na ovoj božanstvenoj podršci, za ovo je zaista vredelo truditi se – rekao je na kraju Duda Ivković.

Izvor: Press Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *