Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SUTRA SE OTVARA STERIJINO POZORJE

NOVI SAD Sve je spremno za početak Sterijinog pozorja, prestižnog pozorišnog festivala koji će sutra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu biti otvoren besedom književnika Lasla Vegela i mjuziklom „Briljantin“ Pozorišta na Terazijama, izjavio je danas Tanjugu direktor SP Ivan M. Lalić.

Celokupni dvonedeljni festivalski program je, zbog ekonomske krize, „u znaku štednje i neće biti preteranog trošenja“, naglasio je Lalić, napomenuvši da je u tom smislu i gostima, koji će doći na svečano otvaranje, preporučeno da donesu po flašu pića i tako organizatorima smanje izdatke za koktel.

U velikoj sali SNP-a „Jovan Đorđević“ očekuju se mnogi ugledni gosti iz sveta politike i kulture, a početak 54. Pozorja će u 20 sati označiti ugledni novosadski esejista Vegel, koji je nedavno u Mađarskoj dobio nagradu za životno delo.

Umesto najavljene uvodne i takmičarske predstave „Maratonci trče počasni krug“, koja je zbog povrede glumca Ivana Bosiljčića morala da bude otkazana, Pozorje će otvoriti najnovije ostvarenje Pozorišta na Terazijama „Briljantin“, ali taj mjuzikl neće biti u konkurenciji za nagrade.

Takmičarski program počinje u nedelju dramom Vide Ognjenović „Je li bilo kneževe večere“, da bi „u žestokom ritmu“ do 5. juna bilo odigrano još 15 predstava u zvaničnoj konkurenciji, od kojih je osam u Selekciji nacionalne drame i isto toliko u Selekciji nacionalnog pozorišta, po izboru koselektora Igora Burića i Vladimira Kopicla.

U inostranoj selekciji „Drugovi“ biće odigrane tri predstave, a publika će imati priliku da vidi i pet predstava teatra „Ulisis“ sa Briona, dve koprodukcije i sedam dela u okviru Pozorja mladih kao i da prisustvuje mnogim propratnim manifestacijama.

Lalić je istakao da prodaja ulaznica za Sterijino pozorje (po cenama od 690 do 1.990 dinara) ide veoma dobro i napomenuo da je ostalo još malo karata za otvaranje festivala kao i za predstavu „Kralj Lir“, predviđenu za 30. maj na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Ministarstvo kulture saopštilo je danas da će i ove godine sufinansirati Festival nacionalne drame i pozorišta „Sterijino pozorje“, kao festival od nacionalnog značaja.

Ove godine, Ministarstvo je opredelilo ukupno 4.800.000 dinara za sufinansiranje festivala, od čega četiri miliona za realizaciju festivala, 500.000 za Konkurs za originalni dramski tekst i 300.000 za 13. simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa u Novom Sadu, naglašava se u saopštenju.

Hronike 54. Sterijinog pozorja možete pratiti svako veče na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine tačno u ponoć.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *