Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KRIOGEJZIRI NA SATURNOVU MJESECU ENKELADU PRVI PUT SNIMLJENI IZBLIZA

Svemir

Enkeladovi gejziri kako ih je 21. studenoga snimio Cassini (Foto: NASA/ESA)

Robot Cassini osmi je put obletio šesti po veličini Saturnov mjesec, promjera samo 500 kilometara, koji je čudesan zaleđeni svijet prekriven ledom.

NASA je objavila obrađene slike robotske sonde Cassini koja je 21. studenoga po osmi put proletjela uz Saturnov mjesec Enkelad. Taj je 500 kilometara veliki, šesti po veličini prirodni Saturnov satelit neobičan svijet. Površina mu je ledena i njime se gotovo stopostotno odražava Sunčevo svjetlo. Sonde Voyager 1 i 2 ranih osamdesetih na putu prema najdaljim dijelovima Sunčeva sustava dale su prve informacije o njegovim zagonetnim osobinama. Tada je otkriven i Saturnov prsten označen slovom E, čijim najširim dijelom prolazi Enkeladova staza, ali se ništa nije znalo u kakvoj bi mogli biti vezi.

Prvi odgovori stigli su 1. lipnja 2004. kada je robotski svemirski brod Cassini, u misiji koju zajedno izvode ESA i NASA, poslao prve snimke Enkelada. U blizini njegova južnog pola su kriovulkani, gejziri ledenih kristala! Kasnije analize pokazale su da se izbrazdana površina Enkelada sastoji od zamrznute vode, ledenih ploča koje se još pokreću i sudaraju. Daljnja su istraživanja i snimanja dokazala da ispod ledene kore postoje tekući oceani čiju temperaturu održava užarena jezgra! Napokon je dokazano i da je vrela utroba Enkelada jedini izvor erupcija kroz pukotine u ledu s njegove južne strane te da je Saturnov prsten E doista sazdan od ledenih kristala.

Spektakularne snimke koje je Cassini poslao prošloga tjedna s udaljenosti od samo 1700 kilometara pokazuju te čudesne vulkane u punini akcije.

Astrobiolozi vjeruju da ispod ledene kore Enkelada u toplim oceanima postoji i pojas u kojemu bi se možda mogao primiti i život kakvoga poznajemo u zemaljskim oceanima.

Mjesec je 1789. godine otkrio engleski astronom William Herschel.

Izvor: Vecernji.hr mak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *