Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

REJF FAJNS OTVARA 37. FEST

Engleski glumac Rejf Fajns (Ralph Fiennes), koji se proslavio ulogama u filmovima „Šindlerova lista“, „Engleski pacijent“ i „Hari Poter“, svečano će, 20. februara ove godine, otvoriti 37. Fest u Beogradu, koji će i početi filmom „Čitač“ (The Reader) Stivena Daldrija (Stephen Daldry), u kome Fajns igra jednu od glavnih uloga. Odbor i Direkcija Festa najavili su da će Fajns doputovati u Beograd 19. februara, kada će ga primiti gradonačelnik Dragan Đilas.

Fajns se pridružuje listi uvaženih autora ili glumaca svetskog filma koji su poslednjih godina bili gosti Beograda i otvarali Fest: Vimu Vendersu, Katrin Denev, Hani Šiguli, Abasu Kjarostamiju, Bobu Rafelsonu i Folkeru Šlendorfu, kao i većpotvrđenim gostima predstojećeg festivala – rediteljima Jiržiju Skolimovskom, Filipu Grandrijeu, Karenu Šahnazarovu… kao i glumcima Dejvidu Torntonu, Kenu Foriju, An Benoa, Dominik Blan, Fernandi Maćado… i brojnim autorima i glumcima iz zemalja u regionu, te rediteljima i protagonistima pet premijernih srpskih filmova u različitim programima festivala. Kao gosti su najavljeni i autori i glumci kompletnog takmičarskog programa „Evropa van Evrope“, kao i učesnici kompleksa „B2B“ i tematskog okruglog stola 37. Festa – „Rediteljke jugoistočne Evrope“, čiji je inicijator reditelj Slobodan Šijan, a moderatori će biti Ron Holovej, Dina Jordanova i Bernd Buder.

Film „Čitač“, kojim će biti otvoren 37. Fest, Daldri je režirao prema istoimenom romanu Bernarda Šlinka, a osim Fajnsa, u tom ostvarenju igraju i Žanet Hajn, Dejvid Kros i Kejt Vinslet, koja je za tu ulogu dobila Zlatni globus i nagradu Udruženja filmskih kritičara Čikaga. Fajns će, inače, tokom proleća, na brojnim lokacijama, uključujući i Beograd, snimati rediteljski debi, film „Koriolan“ – svoju adaptaciju Šekspirove priče o mitskom rimskom vođi Gaju Marciju Koriolanu, u kojem će igrati naslovnu ulogu.

Organizatori Festa najavili su da će uskoro saopštiti sve detalje o programu ovogodišnjeg festivala, a među novim filmovima biće i domaći „Porno banda“, čija je premijera predviđena u takmičarskom programu „Evropa van Evrope“.

Izvor: Danas/SEEcult.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *