Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„SNEŽANA I SEDAM PATULJAKA“ SLAVI 75. ROĐENDAN

Jedan od najpoznatijih i najlepših crtanih filmova svih vremena „Snežana i sedam patuljaka“ danas „slavi“ 75. rođendan

Crtani film je premijerno prikazan 21. decembra 1937. godine u Holivudu.

To je prvi dugometražni animirani film u istoriji filmske produkcije u Americi proizveden u punom koloru, prvi u produkciji Volta Diznija (Walt Disney) kao i deseti najkomercijalniji film 20. veka. Rad na filmu „Snežana i sedam patuljaka“ je počeo početkom 1934, a u junu iste godine Dizni je u Njujork tajmsu najavio proizvodnju svog prvog dugometražnog animiranog filma.

Pre ovog celovečernjeg, u Diznijevoj produkciji bili su realizovani samo kratki animirani filmovi i serije.Volt Dizni se suočio sa problemima pri samom početku rada na filmu, pošto su njegov brat i poslovni partner Roj Dizni, kao i supruga Lilijan pokušavali da ga odvrate od te ideje.Dizni se nadao da će na ovaj način proširiti ugled studija i povećati prihode što mu je i uspelo.

Međutim, u to vreme da bi obezbedio novac morao je svoju kuću da stavi pod hipoteku kako bi obezbedio potrebne prihode. Troškovi snimanja filma su od predviđenih 250 hiljada dostigli 1,5 miliona dolara što je bio ogroman iznos za film u to vreme.

Čuveni film „Snežana i sedam patuljaka“ bio je jedan od samo dva animirana filma, (drugi je Diznijeva „Fantazija“) koji su se našli na listi 100 najboljih američkih filmova svih vremena Američkog filmskog instituta (AFI) 1997. godine i bio je na 49. mestu.

Nakon ažuriranja liste 2007. godine film se popeo na 34 mesto, ovaj put kao jedini tradicionalni animirani film. Sledeće godine AFI je proglasio ovaj film za najbolji američki animirani film svih vremena i najbolji ikada iz Volt Diznijevog Animiranog klasičnog filma.Godine 1989. film je postavljen u Nacionalni filmski registar Sjedinjenih Država i ocenjen je kao delo od kulturnog istorijskog i estetskog značaja.

Čuvena priča o lepoj Snežani koja je pobegla od zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka u kućici u šumi, ekranizacija istoimene bajke braće Grim, našla se prvi put u bioskopima februara 1938. godine.Film je režirao Dejvid Hend (David Hand), dok su Vilijam Kotrel (William Cottrel), Vilfred Džekson (Wilfred Jackson), Lari Morej (Larry Morey), Pers Pirs (Perce Pearce) i Ben Šarpstin (Ben Sharpsteen) režirali određene sekvence.Glasove su likovima pozajmili Adrijana Kaseloti (Adriana Caselotti), Lusil Verne (Lucille La Verne), Pinto Kolvig (Pinto Colvig), Roj Atvel (Roy Atwell) i drugi.

Izvor: Dnevni akter/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *