Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„FANTOMI LUVRA“ ENKIJA BILALA

Rad sa izložbe „Fantomi Luvra“

Prva izložba jednog strip autora u jednom od najposećenijih muzeja sveta

Pariz – U Francuskoj je nedavno iz štampe izašao novi album „Fantomi Luvra“ strip autora Enkija Bilala, jednog od najpopularnijih savremenih francuskih stvaralaca, inače rođenog Beograđanina, pravog imena Enes Bilalović (1951). Album je odmah nakon izlaska doživeo veliku popularnost i plasirao se na drugo mesto po prodaji.

Bilal je zamislio da u Luvru, pored umetničkih dela, žive i duhovi ličnosti vezanih za ta dela, njihove tvorce, modele i drugo. Fotografisao je eksponate i prostore Luvra i potom na fotografijama 50 x 70 cm u tehnici akrilika i pastela oslikao zamišljene fantome.

Od preko 400 prvobitnih fotografija Bilal je odabrao 22, na kojima je oslikao žene, muškarce, decu, odavno pokojne, koji su neretko brutalno završili ovozemaljski život. Rimski legionari, muze, slikari, nemački oficiri i drugi kreću se u Luvru uz dela koja su ih zauvek obeležila: Mona Lizu, Nike sa Samotrake, Hamurabijev zakonik, bistu Voltera… Bilal se suptilno igrao bezgraničnom maštom i pojavljivanje fantoma učinio snažnim i uverljivim.

Album sadrži i zamišljene dramatične biografije fantoma, koje se delimično oslanjaju na istorijske činjenice i nastanak umetničkih dela Luvra. Bilal nas tako vodi kroz period od 4.000 godina stvaralaštva, obuhvaćenog kolekcijom velikog muzeja.

U Luvru se 20. decembra, u prestižnoj sali Sedam kamina, otvara izložba ovih radova, koja će trajati tri meseca, do 18. marta iduće godine. Ovo je prvi put da čuveni pariski muzej priređuje izložbu jednog strip autora. Povodom izložbe će u Auditorijumu Luvra, ispod Piramide, 30. januara 2013. biti priređen dvočasovni susret sa Bilalom, koji će animirati Kristof Ono-di-Bio novinar i pisac.

Strip je izuzetno cenjena i priznata umetnost u Francuskoj, o čemu svedoči i ovaj projekat na čijem čelu je čuveni i najposećeniji muzej na svetu – pariski Luvr.

Enki Bilal je prvenstveno strip autor, crtač i scenarista, ali se bavio i filmom, ilustracijom i scenografijom. Od 1960. živi u Francuskoj. Trilogija „Nikopol“ iz 1980. donela mu je veliku popularnost kod publike i kritike. Godine 1987. dobio je Gran pri čuvenog francuskog strip festivala u Angulemu. Među njegovim najpopularnijim albumima su i „Tetralogija Monstruma“, „Animal Z“, „Julija i Roem“…Bilal je najznačajniji predstavnik francuskog naučnofantastičnog stripa već 30 godina. Snimio je dugometražne filmove „Bunker Palas hotel“(1989), „Tiko Muni“(1997) i „Besmrtni“ (2004).

„Fantomi Luvra“ su objavljeni u izdanju Luvra i Futuropolisa. Album (dimenzija 24×30 cm) u tvrdom je povezu, na 144 strane i u prodaji je u knjižarama širom Francuske, kao i u samom muzeju, po ceni od 25 evra. Priređeno je i luksuzno izdanje po ceni od 165 evra kao i portfolio od 15 evra.

Enki Bilal će u petak, 21. decembra, u knjižari-butiku čuvenog pariskog muzeja potpisivati „Fantome Luvra“ od 18 do 20 časova.

Izvor: Politika Gordana Krstić-Faj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *