Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRVA EVROPSKA DIGITALNA BIBLIOTEKA NA INTERNETU

Prva evropska digitalna biblioteka, sa dva miliona naslova u ponudi, danas je puštena u probni tromesečni rad, objavile su svetske novinske agencije.

Digitalizovana dela koje sadrži ta nova riznica predstavljaju deo evropske kulturne baštine, prikupljena su sa sve četiri strane kontinenta, i dostupna su besplatno preko interneta na 21 jeziku.

Broj naslova bi do 2010. trebalo da dostigne cifru od deset miliona, a biblioteka će, kako je najavljeno, osim književnih dela omogućiti i onlajn pristup velikom broju rukopisa, slika, mapa, fotografija i audiovizuelnih dokumenata.

Nova biblioteka, nazvana „Europeana“, trebalo bi da bude konkurent sličnoj usluzi američkog veb pretraživača „Gugla“ – „Gugl buk“ gde je dosad digitalizovano sedam miliona knjiga.

„Radi se o početku jedne neverovatne avanture“, izjavila je evropski komesar za informatičko društvo i medije Vivjan Reding.

Ona je istakla da će ta usluga dati bolji uvid u sva kulturna blaga zaturena u evropskim bibliotekama, muzejima i arhivskim centrima.

Izvor: Blic Online/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *