Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ИМЕНОВАН САВЕТ ЗА СВЕТСКУ ПРАВОСЛАВНУ КЊИЖЕВНУ НАГРАДУ

Управни одбор Фондације „Иванка Милошевић“ из Чикага именовао је овогодишњи Савет за Светску православну књижевну награду „Богородица Тројеручица“ за ову годину, једину књижевну награду православног света, коју Фондација додељује од 2001. године.

У Савет су именовани Матија Бећковић, Јован Делић, Мирослав Егерић, Александар Јовановић и Слободан Ракитић.

Чланови Савета предлажу кандидате Управном одбору Фондације, који бира лауреата.

„Добитник Награде ће бити традиционално проглашен о Видовдану у Српској народној библиотеци, задужбини Милуна и Наде Николић у Чикагу, седишту Фондације. Награда ће бити уручена на посебној свечаности на јесен у Београду“, изјавила је Драгица Милошевић, оснивач и председница Фондације.

Песник Ђорђе Николић, уметнички директор Фондације „Иванка Милошевић“ и члан Управног одбора, рекао је „да се Награда додељује за целокупно дело православним песницима чија је поезија надахнута духом православља, непресушним извором просвећености. Чудотворна икона Пресвете Богородице Тројеручице је својом трећом руком закрилила васколико православље и постала заштитница свих православних књижевних стваралаца“.

Награда се састоји од иконе Пресвете Богородице Тројеручице, Повеље, штампања књиге и новчаног дела.

Досадашњи лауреати награде „Богородица Тројеручица“, која се додељује искључиво књижевним ствараоцима православне вероисповести, били су Матија Бећковић, Стеван Раичковић, Атанасије Јевтић, Андреј Вознесенски, Амфилохије Радовић, Бела Ахамдуљина, Ана Бландијана, Слободан Ракитић и Љубомир Симовић.

Извор: SERBIAN PRESS CENTER FOR IMMEDIATE RELEASE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *