Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TRI DANA JAZZA

Prvi EuroMed festival

PHOTO: UJBW08

Prvo beogradsko izdanje festivala EuroMed biće održano od 27. do 29. juna u Beogradu na bini ispred muzeja „25. maj“. Tokom tri festivalska dana svake večeri nastupiće po tri originalna jazz / world music sastava. Program počinje u 20.30h a ulaz na festival je slobodan

Krajem leta 2007. godine u Budimpešti je u organizaciji Mađarskog Muzeja Trgovine i Turizma održan prvi EuroMed Music Festival na otvorenoj terasi kluba Gödör. U tri dana festivala (23-25. avgust 2007.) održano je devet koncerata uz učešće 27 muzičara iz Mađarske, Jordana, Izraela, Italije i Poljske. Desetak dana pre održavanja koncerata muzičari su se okupili u radionicama koje su održane na nekoliko različitih lokacija. Ove radionice bile su podeljene na četiri tematske grupe: Jevrejsko-Arapska Muzika, Žene u muzici, Ciganska muzika i Jazz Fusion. Muzičari su formirali četiri grupe od kojih je svaka odgovarala jednoj od tema i pripremili zajednički nastup.

Kao plod saradnje tri evropska grada: Budimpešte, Beograda i Katovica nastaje EuroMed Music Festival 2009 – 2010 koji se realizuje uz podršku programa „Kultutra“ Evropske Unije. EuroMed Music Festival 2009 – 2010 želi da odgovori na socijalne i izazove u kulturi u vreme kada još uvek postoji jaz između civilizacija i kultura. Muzičari iz 12 zemalja odlaze u Budimpeštu gde će provesti pet dana razmenjujući svoja iskustva u širokom spektru tradicionalnih i modernih muzičkih žanrova. Koristiće elemente arapske, jevrejske, afričke i balkanske muzičke tradicije i džez elemente kako bi stvorili devet novih projekata u oblasti wold music-a koji će svetsku premijeru imati na trodnevnim festivalima u Budimpešti (Mađarska), Beogradu (Srbija) i Katovicama (Poljska). Program nastaje kao rezultat zajedničkog stvaralačkog procesa.

Cilj festivala je i da pokaže kako muzika može biti posrednik između različitih kultura i kako se rezultat može postići ujedinjenjem kultura čime se stvaraju nove, univerzalne vrednosti. Ove godine pored osam muzičara iz Srbije u projektu učestvuju i muzičari iz Tunisa, Egipta, Grčke, Turske, Izraela, Španije, Belgije, Finske, Švedske, Francuske, Mađarske i Poljske među kojima su: Ljuba Ninković, Bojana Brdarić, Bane Radojković, Filip Krumes, Goran Milošević, Quentin Dujardin, Mahmoud Fadl, David Yengibarijan, Zoltan Lantos, Balázs Horváth, Eyal Talmudi, Michal Zak i mnogi drugi.

U Beogradu EuroMed Music Festival će biti održan na bini ispred muzeja „25. maj“ od 27. do 29. juna sa početkom u 20.30h. Ulaz na programe EuroMed Music Festivala je besplatan.

Program festivala možete naći na www.multikultivator.org.rs

Izvor:e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *