Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SEZONA VELIKIH FILMOVA

Sinoć otvoren 38. „ohrabrujući“ filmski festival FEST2010

Beograd – „Simbioza je imperativ vremena u kome živimo, moramo da živimo sa susedima, moramo da živimo sa svim drugim ljudima, a film i umetnost vezuju i opčinjuju“, rekao je sinoć otvarajući 38. Fest u Velikoj dvorani Sava centra glumac Ljubiša Samardžić.

Nije na otvaranju bilo neke velike zvezde svetske kinematografije, pa se tako ni oni koji na Fest dolaze da bi bili viđeni nisu pojavili. Međutim, Festival festivala otpočeo je ohrabrujuće za sve prave filmske sladokusce (koji nisu „do poslednjeg mesta“ ispunili Sava centar) jer je kao prvi prikazan film velikog savremenog ruskog reditelja Alekseja Blabanova – „Morfijum“. Ipak, nije izostao ni dašak glamura koji je u ovu svečanost unela jedna od glumica iz filma – Katarina Radivojević.

„Prošla godina bila je sezona velikih filmova“, istakao je umetnički direktor i selektor Festa Miroljub Vučković na konferenciji za novinare održanoj juče u SC. On izdvaja dva velika rediteljska imena, čiji su filmovi na programu ovogodišnjeg Festa – Romana Polanskog, sa svim kontroverzama koje su zbog njegovog hapšenja pratile nastanak novog filma „Pisac iz senke“, kao i Vernera Hercoga i njegov film „Zli poručnik“ sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi. Fokus ovogodišnjeg Festa je na novom izraelskom filmu, pa će publika u okviru programa Zimske pomorandže moći da vidi četiri ostvarenja iz ove zemlje, među kojima i venecijanskog pobednika „Liban“ i „Širom otvorenih očiju“, koji se bavi temom homoseksulanosti u ortodoksnoj konzervativnoj jevrejskoj zajednici. Fest uvek daje prostor i filmovima domaće proizvodnje, pa će tako u programu „Evropa van Evrope“ biti prikazano debitantsko ostvarenje Aleksandra Jankovića „Flešbek“, dok su u okviru programa dokumentarnih filmova „Činjenice i slagalice“ zastupljena čak dva domaća autora – Žarko Dragojević sa filmom „Na granici“ i Srđan Knežević sa filmom „Centar za pranje filmova“, koji će, smatraju mnogi, u ovdašnjoj kulturnoj javnosti izazvati brojne polemike.

Grad, kao osnivač Festa, izdvojio je za njega ove godine osam miliona dinara, želeći da nastavi da podržava „dobru naviku Beograđana“, kako je rekao Darijan Mihajlović iz Skupštine grada. Prema protokolu potpisanom sa Ministarstvom kulture još pre dve godine, po kome i Ministarstvo finansira 11 manifestacija od značaja za Beograd, iz najznačajnije institucije kulture u zemlji trebalo bi da pristignu sredstva, ali pomenuti protokol za ovu godinu još nije potpisan.

Glumci sprečili Balabanova da stigne na Fest

Spekulacije zbog čega nije, kako je prvobitno bilo planirano, došao Aleksej Balabanov da otvori Fest, Miloš Paramentić je razjasnio rekavši da je ugovor o dolasku filma na Fest potpisan još krajem oktobra, a Odbor Festa je dobio potvrdu i za njegov dolazak. „Međutim, u poslednjem trenutku, Balabanov je javio da, zbog problema oko izbora glumaca za novi film, ne može da dođe“. Uprkos tome, organizatori su odlučili da njegovo ostvarenje ipak otvori Festival.

Izvor: Danas I. Matijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *