Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TKO SE BOJI KATHY ACKER?

Program Kontroverzni Dox na festivalu u Zagrebu

PHOTO: STOCK

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u programu Kontroverzni Dox bit će prikazan „Tko se boji Kathy Acker?“, biografski film o legendarnoj feminističkoj spisateljici njujorške underground scene. Kathy Acker u filmu je predstavljena kroz brojne arhivske snimke njenih provokativnih javnih performansa te kroz sjećanja njenih učenika, bivših ljubavnika, prijatelja i kolega

ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji, od 23. veljače do 01. ožujka 2009. u Studentskom centru u Zagrebu slavi peti rođendan – na proslavu donosi oko 150 dokumentaraca iz cijelog svijeta u šest programa i pet retrospektiva. U međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natječe se više od 50 filmova, a Happy Dox te Socijal-kapitalizam, uz Kontroverzni Dox i Glazbeni globus čine popratne programe. Nacionalna retrospektiva stavlja u fokus suvremeni izraelski dox, dok je autorska posvećena američkom nagrađivanom autoru Jonu Alpertu. Autorsku večer imat će doajen dokumentarizma Bogdan Žižić, Jubito legenda BijesPrvi te hrvatski amaterski dox.

Na festivalu će biti prikazano i nekoliko filmova koji se dotiču feminističke tematike: u programu Kontroverzni Dox bit će prikazan Tko se boji Kathy Acker?, biografski film o legendarnoj feminističkoj spisateljici njujorške underground scene. Kathy Acker u filmu je predstavljena kroz brojne arhivske snimke njenih provokativnih javnih performansa te kroz sjećanja njenih učenika, bivših ljubavnika, prijatelja i kolega. Dokumentarac je prati od početaka, dok je bila punk rockerica, a zrači divljom i nesputanom punk energijom kao i njegova junakinja.

Na potpuno drugačiji način ženskom se tematikom bavi Lady Kul el Arab o djevojci koja pobjeđuje na izboru za Miss organiziranom za Arapkinje u Izraelu, a čija noćna mora počinje kad sazna da na velikom natjecanju mora prošetati pistom u kupaćem kostimu, zbog čega joj strogo islamski orijentirana okolina počinje prijetiti smrću. Patti Smith – san o životu biografska je priča o velikoj svestranoj umjetnici Patti Smith u programu muzičkih dokumentaraca.

Ulaznice po cijeni od 20 i 25 kn su u prodaji, a program glazbenih dokumentaraca je besplatan.

* Tekst je preuzet sa prijateljskog internet portala ZamirZine.net

Izvor: e -Novine. com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *