Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RADIO UZVRAĆA UDARAC

Uprkos porastu popularnosti sajtova za razmenu muzike, nova istraživanja pokazuju da je radio još uvek najvažnije mesto za otkrivanje novih muzičkih trendova.

Istraživanje koje je u SAD sprovela kompanija „Nielsen“, a čiji su rezultati objavljeni krajem sedmice, pokazuju da skoro polovina ispitanika (48%) saznaje za nove pesme i izvođače posredstvom radija.

Od tri hiljade ispitanika koji su učestvovali u istraživanju, svaki deseti naveo je da do nove muzike dolazi vodeći se preporukama prijatelja dok 7% njih novu muziku otkriva na „YouTube-u“.

„Dostupnost muzike je neslućeno porasla i to u najširem smislu“, kaže Dejvid Bakul u ime kompanije „Nielsen“. „I dok mlađi slušaoci prihvataju nove tehnologije i napredne metode, tradicionalne metode za otkrivanje muzike, kao što su radio i kultura ‘od usta do usta’ još uvek dobro stoje.“

Zanimljivo je da preporuke prijatelja igraju veliku ulogu kada je u pitanju prodaja albuma. Naime, oko pola ispitanika (54%) kazalo je da se za kupovinu CD-a uglavnom odlučuje zahvaljujući preporuci poznanika.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *