Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BALKANSKA SMOTRA STRIPA

Srđan Nikolić Peka i Marko Stojanović

Leskovac U Leskovcu je završena jedanaesta balkanska smotra stripa koju u izuzetno teškim ekonomskim uslovima organizuju Udruženje ljubitelja stripa i pisane reči „Nikola Mitrović Kokan“ i Leskovački kulturni centar. Po rečima organizatora, reč je o najstarijoj i najvećoj ovakvoj manifestaciji u regionu na kojoj učestvuje 150 autora iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunije, čak i iz Ukrajine, iako ta zemlja nije balkanska. Šezdesetak njih, od kojih dvadesetak iz inostranstva, u Leskovac su i lično došli o svom trošku.

Po rečima Srđana Nikolića Peke, poznatog strip crtača i ilustratora, koji je uz Marka Stojanovića spiritus movens leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ i balkanske smotre stripa, koja je za jedanaest godina dostigla zavidan nivo, ovo je veliki projekat koji je ove godine organizovan u izuzetno teškim ekonomskim uslovima. – Ono što je izloženo u galeriji Leskovačkog kulturnog centra je zaista impozantno. Ovo je najveća izložba u istoriji stripa Leskovca i šire – kaže Nikolić.

I Marko Stojanović ističe da je ovogodišnja izložba najveća, ne samo u oblasti stripa, već u oblasti slikarstva, kako po broju učesnika, tako i po kvalitetu. Nažalost, njen dalji opstanak se dovodi u pitanje zbog teške ekonomske situacije. Možda je ni ove godine ne bi bilo da nije u pomoć priskočio „Zlatni rudnik“ iz Niša.

Strip crtač i ilustrator iz Bosne i Hercegovine Milorad Vicanović Maza, koji je ove godine i član žirija za dodelu nagrada, smatra da je ovo najjača smotra stripa u regionu. – Ova smotra je direktno uticala na oživljavanje strip scene u Bosni i Hercegovini koja radi po njenom uzoru – kaže Vicanović.

Za vreme trajanja manifestacije (od 17. do 19. jula), u prostorijama leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ radila je strip radionica, a održana su i brojna stručna predavanja, tribine i projekcije filma tako da su ljubitelji ove vrste umetnosti biti u prilici da se upoznaju sa svim onim što se dešava u oblasti stripa i ilustracije na Balkanu.

Izvor: Politika M. Momčilović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *