Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PASKAL NEVE ZA BEOGRAĐANE

Svetski dan muzike

Francuski kompozitor, džez improvizator i pijanista Paskal Neve (Pascal Neveu), poznat po nastupima na otvorenom, održaće besplatan koncert 21. juna ispred Francuskog kulturnog centra u Beogradu, povodom Svetskog dana muzike
Neve koristi otvorene prostore u prirodi da bi stvorio prirodne scene, favorizujući susret muzike i publike.Prema njegovim rečima, publika slobodno traži svoj prostor u prirodi u kojem može primiti i doživeti muziku.

Rođen 1966. godine u Parizu, u muzičkoj porodici koja je generacijama vezana za klasičnu muziku, Neve je počeo da improvizuje na klaviru još kao četvorogodišnjak. Vrlo rano je počeo da se isprobava i u komponovanju klasične muzike.

Okružen univerzumom klasične muzike, počeo je da eksperimentiše novim pristupima improvizaciji, približavajući se sve više džezu.

Iako je bio pod velikim uticajem Kita Džereta (Keith Jarrett), Teloniusa Monka (Thelonious Monk) i Sesila Tejlora (Cecil Taylor) i njihovih pristupa improvizaciji, ujedno je ostao veran muzici svojih omiljenih kompozitora Sergeja Rahmanjinova i Johana Sebastijana Baha.

Stvorena u trenutku, njegova muzika predstavlja neuobičajenu mešavinu klasične muzike, džeza i orijentalne muzike. Neve je atipični koncept koncerata na otvorenom započeo u avgustu 2005. godine, ujedinjujući na taj način grad, prirodu i muziku.

Slobodna u pokretima, publika pronalazi svoje mesto u prostoru i sedeći, ležeći ili stojeći, doživljava muziku na novi, neuobičajeni način. Do danas je održao više od 250 koncerata (solo klavir) na otvorenom, privlačeći pažnju više od 180.000 slušalaca u Francuskoj i šire.

Time je uspeo da kreira i prostore za izvođenje koncerata na otvorenom u prirodi ili u gradu, kao i off festivale u okviru značajnih džez festivala. Samo na Pariskom džez festivalu održao je 40 koncerata, a nastupao je, između ostalog, i ispred Palate kulture i Narodnog pozorišta u Sofiji.

FKC svake godine, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje koncert povodom proslave Svetskog dana muzike.

Izvor: e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *