Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PET GODINA OD ČKALJINE SMRTI

U ponedeljak, 20. oktobra navršiće se pet godina od smrti Miodraga Petrovića Čkalje (1924-2003), legende srpskog glumišta i majstora komedije, koji je bio popularan i voljen širom nekadašnje Jugoslavije. Starije generacije pričaju da su ulice bivale prazne kada bi se prikazivale serije u kojima igra Čkalja, naročito one koje su u prvim godinama Televizije Beograd radili Radivoje – Lola Đukić i Novak Novak.

U bogatom umetničkom opusu ostvario je oko 200 uloga u pozorištu, na radiju, televiziji i filmu. U svesti najšire publike ostao je upamćen prvenstveno po likovima iz humorističko-satiričnih TV serija tandema Đukić-Novak. Prva je bila još 1959. godine – „Servisna stanica“, u kojoj je igrao lik kuvara Jordana. Usledili su „Muzej voštanih figura“, „Sačulatac“, „Ljudi i papagaji“

Nezaboravne uloge ostvario je i u serijama drugih autora – „Ljubav na seoski način“, „Kamiondžije“, „Vruć vetar“, „Bolji život“. Bio je oličenje i pojam smeha bez obzira na konkretnu rolu i dugo neprevaziđena zvezda malih ekrana, beleži Tanjug.

Izvor: Građanski list/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *