Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KRALJICA ANA SMENILA KRALJICU JELENU

Od juče je Ana Ivanović ponovo prva na VTA listi. Naša teniserka, koja je zbog ozlede morala da propusti Olimpijske igre u Pekingu, sada ima 97 bodova prednosti nad zemljakinjom Jelenom Janković, koja se na tronu zadržala samo nedelju dana, a na vrhu je redosled vrlo zgusnut. Naime, Ana ipak uživa u toliko skromnoj prednosti da je od, recimo, pobednice u Pekingu nad Džej Džej, sedmoplasiranom Ruskinjom Dinarom Safinom deli svega 535 bodova!

Kada je reč o ostalim srpskim teniserima, Novak Đoković je i dalje treći, Janko Tipsarević napredovao je za jedno mesto, pa je sad 45. na ATP listi sa 855 poena, dok je najveći skok zabeležio Viktor Troicki.

Naš mladi igrač koji je u nedelju poražen u finalu turnira u Vašingtonu, gde se među njegovim „žrtvama“ našao i Endi Rodik, nekadašnji broj jedan, napredovao je za 22 mesta. Troicki je sada na 71. poziciji i ima 583 poena.

Zadovoljan je, bez sumnje, i Boris Pašanski, koji je takođe popravio plasman za jedno mesto i sada je 129. igrač sveta sa 371 poenom, kao i Ilija Bozoljac, koji je napredovao za osam pozicija i zauzima 154. mesto sa 292 poena.

Kod tenisera, svakako, najveću satisfakciju ima olimpijski šampion Rafael Nadal. Španac je prvo mesto preuzeo od Švajcarca Rodžera Federera, koji je bio najbolji teniser sveta čak 237 nedelja! Pobednik iz Pekinga bio je na drugoj poziciji ATP liste još od 25. jula 2005, što znači da je Federeru gledao u leđa punih 160 sedmica! Pobede nad Federerom u finalima Rolan Garosa i Vimbldona donele su mu prolaz do prvog mesta, a godinu u kojoj savršeno igra zaokružio je osvojivši zlato na OI. Nadal je i 24. kralj tenisa otkad je uvedena ATP lista. Posle Karlosa Moje i Huana Karlosa Ferera, on je treći Španac na prvom mestu i, uz Džimija Konorsa, Džona Makinroa, Tomasa Mustera i Marsela Riosa – peti je levoruki teniser kojem je to pošlo za rukom.

– Srećan sam i zadovoljan, naravno, ali nemam mnogo vremena za slavlje. Uskoro me čeka US Open izjavio je Nadal.

S druge strane, Rodžer Federer potvrdio je još jednom izjavom da je veliki sportista:

– Nadal je zaslužio da bude prvi teniser sveta. Svih ovih godina nadao sam se da će me na mestu broj jedan zameniti neko ko igra fenomenalan tenis, ko osvaja velike turnire, dominira igrom… Upravo je takav Nadal.

izvor: Građanski list A. Č.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *