Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KULA NEBOJŠA – PRESTONIČKA ATRAKCIJA

Kalemegdanska Kula Nebojša jedna je od najvećih prestoničkih atrakcija. Za godinu dana nekadašnje utvrđenje i tamnicu obišlo oko 16.000 posetilaca.

Kula Nebojša iz 1460. godine u Donjem gradu na Kalemegdanu, posle obnove je jedna od najvećih atrakcija prestonice. Oko 16.000 posetilaca za godinu dana obišlo je taj spomenik izuzetne kulturne i istorijske važnosti.

Nekadašnje utvrđenje i tamnica čiji je zatočenik bio i veliki grčki pesnik i revolucionar Riga od Fere, Kula Nebojša svedočanstvo je ovdašnje burne istorije. Danas je to spomenik izuzetne vrednosti sa multimedijalnom muzejskom postavkom.

Prema rečima Milice Mršović, ono što u ovoj postavci ostavlja najsnažniji utisak jesu prikazi reproduktivnih umetničkih dela koja su važna ne samo za istoriju kule i Beograda, nego i Srbije 18. i 19. veka.

Prema rečima direktorke javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“ Ivane Lučić Todosić posetioci dobro reaguju na „vođenje“ kroz izložbenu postavku, što je dodatni sadržaj koji se nudi.

Kula Nebojša visoka je 20 metara, građena je od cigle i kamena, a sada je objekat u kojem se priređuju kulturne manifestacije.

Nedavno je timu koji je uradio konzervaciju Kule dodeljen gran pri 34. Salona arhitekture, jer je stručni žiri ocenio da je revitalizacijom i adaptacijom Kule uz priobalne bedeme Beogradske tvrđave omogućen moderan pristup istorijskom nasleđu.

To priznanje dadatno obavezuje da programi kulture i ubuduće budu privlačni i Beograđanima i njegovim gostima.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *