Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UNUTRAŠNJOST SAVIJENE PIRAMIDE USKORO DOSTUPNA PUBLICI

Posetiocima će uskoro biti dozvoljen ulazak u unutrašnjost takozvane savijene piramide u Dašuru, stare 4.500 godina, koja je naziv dobila po neobičnom obliku.

Šef egipatskog ureda za antikvitete Zahi Havas saopštio je da će prvi posetioci za mesec-dva moći da uđu u 100 metara visoku piramidu, u blizini sela Dašur, 80 kilometara južno od Kaira.

„Savijena“ piramida poznata je po neobičnom obliku: stranice se od osnove dižu pod strmim uglom, da bi negde na sredini ublažile kosinu. Arheolozi veruju da su graditelji promenili planove u toku zidanja, iz straha da bi zdanje moglo da sruši ako stranice budu previše kose.

Za posetioce će biti otvorena i obližnja „crvena“ piramida, takodje sazidana u vreme vladavine faraona Sneferua, osnivača četvrte dinastije i oca faraona Keopsa. U „savijenu“ piramidu se ulazi kroz tunel dugačak 80 metara koji vodi u impozantnu zasvođenju prostoriju, iz koje se ulazi u druge prostorije. Hamas je dodao da arheolozi veruju da se negde u unutrašnjosti te piramide nalazi još neotkrivena grobnica faraona Sneferua.

Izvor: Blic Online /Beta /AP. Photo AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *