Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POEZIJA JE DOBRONAMERNI GOSPODAR

Nagradu „Zlatni ključ Smedereva“ dobio kineski pesnik Džao Lihong, rođen u Šangaju

Dragan Dragojlović, Džao Lihong i Jasna Avramović na dodeli nagrade , „Zlatni ključ Smedereva“ (Foto Milorad Popović)


Smederevo – Otvaranjem izložbe knjiga Miloša Crnjanskog, povodom sto dvadeset godina od njegovog rođenja (1893-1977), u Narodnoj biblioteci u Smederevu, u utorak je počeo 44. međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“. Uveče, u Centru za kulturu, održana je manifestacija „Susreti pesničkih festivala“. Predstavljena je poezija lužičko-srpskih pesnika i Festival poezije u Budišinu (Nemačka). O dvojezičnoj antologiji lužičko-srpskih pesnika „Sunčani trenuci“, govorili su Mićo Cvijetić, Jan Krasni i Benedikt Dirlih.

Književnu manifestaciju „Smederevska pesnička jesen“ u Centru za kulturu otvorio je Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije. „’Smederevska pesnička jesen’ izrasla je u jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Srbiji. U vreme ovog festivala poezije, Smederevo postaje utočište najlepših i najplemenitijih reči, koje nas ozaruju i hrabre, da se u ovom kontroverznom dobu uzdignemo iznad ispošćene duhovnosti i, makar na tren, obuzdamo razrastanje destruktivnih sila…“, rekao je Andrić.

U programu naslovljenom „Pesnička baština“, povodom dva veka Njegoša, stihove Petra II Petrovića Njegoša kazivao je Nebojša Kundačina, a u muzičkom delu programa učestvovao je guslar Boško Vujačić. Na svečanosti je uručena nagrada „Zlatni ključ Smedereva“ kineskom pesniku Džao Lihongu (1952), autoru sedamdesetak knjiga. Rođen je u Šangaju, završio je studije na Istočnom kineskom univerzitetu. Prve radove je objavio 1970. godine. Direktor je Saveza pisaca u Pekingu i potpredsednik Saveza pisaca Šangaja. Žiri, koji je radio u sastavu: Dragan Dragojlović (predsednik), Slobodan Grubačić i Petar Bunjak, odluku je doneo jednoglasno. Nagradu, koja se sastoji od pozlaćene kopije ključa tvrđave srednjovekovnog grada Smedereva, objavljivanje dvojezične knjige izabranih pesama i novčanog iznosa, Džao Lihongu uručila je Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva.

O nagrađenom pesniku govorio je Dragan Dragojlović, predsednik žirija. Uz napomenu da je Džao Lihong jedan je od najdarovitijih kineskih pesnika i pisaca, Dragojlović je rekao da je reč o refleksivnom pesniku sa osećanjem za najvrednije iz kineske tradicije i sa osećanjem svoga vremena. Čitaoci to mogu brzo zaključiti iz knjige „Čamac za nebo“.

„Njegovo životno iskustvo i iskustvo vremena u kojem je rastao i razvijao se kao čovek i pesnik učinili su da kod njega nema netrpeljivosti i mržnje ni kada govori o najtežim iskušenjima.. Treba čitati“, zaključio je Dragojlović, „kineske pesnike.“

U svojoj besedi, nagrađeni pesnik je, između ostalog, rekao: „Ako jezikom mogu da iskažem jedinstvenu melodiju i osećanje muzike, ako mogu iskreno iz svog srca da iskažem svoju ljubav prema prirodi i prema životu, onda ja jesam pesnik. Poezija je najdobronamerniji gospodar. Ona može da iskaže sve glasove ljudskih emocija: sreću, tugu, bol, žalost, jad, ogorčenje, čak i nedoumicu i pometnju.“

U holu Centra za kulturu, izložbu fotografija: „Lepote Kine“, otvorio je Hu Hong, savetnik za kulturu ambasade Kine u Srbiji, a izložbu knjiga izdavačkih kuća „Oktoih“ i „Štampar Makarije“ otvorio je Radomir Uljarević.

Manifestacija se završava večeras dodelom specijalne nagrade „Zlatko Krasni“ za prevodilaštvo Kolji Mićeviću i predstavljanjem međunarodne biblioteke „Meridijani“, u kojoj se objavljuju, dvojezično, knjige izabranih pesama učesnika „Smederevske pesničke jeseni“.

——————————————————————–

Festival u brojevima

Smederevo, kaže Goran Đorđević, direktor „Smederevske pesničke jeseni“, jedan je od najlepših i najslavnijih srpskih gradova. Postao je prestonica Srbije u vreme srpskog despota Đurđa Brankovića, u prvoj polovini 15. veka. Pesnici: Smederevski besednik, Smederevac, Nepoznati Smederevac i kompozitor Kir Stefan Srbin, kao i mnogi vrsni prepisivači knjiga, ostavili su muzička i pesnička svedočanstva visokih umetničkih dometa. Smederevo je opevano u svetski poznatoj srpskoj narodnoj poeziji, a o njemu su pisali i mnogi putopisci, prozni pisci, a najviše i najlepše pesnici.

Na tim temeljima, objašnjava Đorđević, zasnovan je pesnički festival u Smederevu, koji je pokrenut 1970. godine. U protekle 43 godine, festival je okupio više od hiljadu petsto pesnika iz svih krajeva sveta i objavio više od trista knjiga, a festivalske programe je pratilo oko dvesta hiljada posetilaca.U pet biblioteka, festival je objavio oko trista knjiga, organizovao likovne i dokumentarne izložbe, kao i više od dvesta muzičkih programa sa eminentnim izvođačima.

Izvor: Politika/Zoran Radisavljević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *