Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UPOZNAJTE DAVIDOVIĆA I „NOVINE SRBSKE“

Biblioteka Matice srpske priredila je izložbu povodom 175 godina od prvog broja Novina srbskih i 220 godina od rođenja njihovog prvog urednika Dimitrija Davidovića (1789-1838). Izložba je postavljena u vitrinama ispred Svečane sale Matice srpske, a otvorena je do 3. jula 2009. Osim prvih brojeva Novina srbskih, objavljenih u Kragujevcu 1834. godine, i tekstova posvećenih njima i njihovom uredniku Davidoviću, postavka obuhvata i pregled Novina serbskih koje je Davidović pokrenuo u Beču 1813, kao i lista koji je, kao nastavak Novina srbskih, pod različitim imenima, izlazio u Srbiji do 1919.

Izložbom su takođe obuhvaćena i dela i prevodi Dimitrija Davidovića, kao i izbor brojeva Zabavnika, „prvog almanaha u srpskoj književnosti“, koji je Davidović pokrenuo u Beču 1815. U pratećem katalogu izložbe dat je hronološki popis od 47 bibliografskih jedinica i odlomci tekstova koje su o Novinama srbskim i značaju Dimitrija Davidovića za razvoj srpskog novinarstva napisali: Momčilo Milošević, Jovan Skerlić, Ljubomir A. Božinović, Jovan Deretić, Mihajlo Bjelica, Mile Nedeljković, Vasilije Đ. Krestić i Slavko Gavrilović. Za potrebe izložbe korišćena je građa iz zbirki Biblioteke Matice srpske i Rukopisnog odeljenja Matice srpske. Autorke izložbe su Ivana Grgurić i Silvija Čamber.

Otac i pionir

Pokrenute „s visočajšim dozvolenjem praviteljstva“ 1834. godine, pod „upravlenijem g. sekretara knjaževskog inostranih dela Dimitrija Davidovića“, „Novine srbske“ predstavljaju prve novine pokrenute u Srbiji. Kao zvaničan organ srpske vlade izlazile su, pod različitim imenima, sve do 1919, a njihov prvi urednik Dimitrije Davidović, koji je na čelu lista bio od januara 1834. do marta 1835, smatra se „ocem srpske štampe i pionirom srpske žurnalistike“.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *