Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ANTOLOGIJA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI NA INTERNETU

Velika antologija srpske književnosti, sa 110 književnih dela, od srede će biti besplatno dostupna na Internetu. Ova digitalna biblioteka sadrži knjige Petra Petrovića Njegoša, Dositeja, Stevana Sremca, Sima Matavulja, Bore Stankovića, Svetlane Velmar-Janković i mnogih drugih.

Prema rečima Katarine Milanović, menadžera programa „Partner u učenju“, antologija je nastala u saradnji Učiteljskog fakulteta i firme „Microsoft“.

Ideja je da dete, koje za lektiru treba da pročita Nušićevu „Autobiografiju“, uz dva klika mišem dođe do knjige – kaže Katarina Milanović, koja nas je zamolila da ne objavljujemo ime sajta, jer je još u izradi, a budući čitaoci treba da se strpe još dva dana, pre nego što „zarone“ u digitalnu biblioteku.

Biblioteka digitalizovanih dela srpske književnosti biće dostupna svim građanima u Republici Srbiji i u inostranstvu, a osmišljena je u svrhu promocije književnih i kulturnih dobara u međunarodnim okvirima, kao i podizanja opšte i digitalne pismenosti građana Republike Srbije.

Čitaoci će na raspolaganju imati i srednjovekovna žitija srpskih svetaca, srpsku narodnu poeziju i prozu, kapitalna dela srpske književnosti 18. i 19. veka, do najvažnijih dela s početka 20. veka, koja nisu pod autorskim pravima, i važnih književnih dela 20. veka za čije su objavljivanje u ovoj ediciji pravo dali sami autori. Tu su i Sabrana dela Svetog Save, odabrane srpske narodne pesme i priče, pesme Branka Radičevića, Milana Rakića, Jovana Dučića, pesme Vaska Pope i Ljubomira Simovića, knjige za decu Jovana Jovanovića Zmaja i Ljubivoja Ršumovića. Sve knjige ove digitalne antologije su na srpskom jeziku i u ćiriličnom pismu.

Odabir dela zastupljenih u ovoj digitalnoj ediciji napravio je Učiteljski fakultet u Beogradu, a digitalizaciju dela je uradio „Microsoftov“ centar za razvoj softvera u Beogradu.

Promocija sajta biće održana u sredu u 11 časova, na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, u Ulici kraljice Natalije 11. O projektu će govoriti Žarko Obradović, ministar prosvete, Svetlana Velmar-Janković, Aleksandar Jovanović, dekan Učiteljskog fakulteta i drugi.

Izvor: Politika S. B. S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *