Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČETAK TRKE ZA OSKARE

Dok svi iščekuju sjaj i glamur noći Oskara, holivudske najprestižnije nagrade su takodje podsetnik na vredan rad, kreativnost i hrabrost filmskih stvaralaca dok nastoje da zabave, dirnu i oduševe publiku širom sveta.

Nominacije za Oskara označavaju početak trke za najvažniji trofej u svetu filma. Ove godine, kao i svake, tu su filmovi koji podstiču na razmišljanje, novi talenti i žestoka konkurencija.

Američka filmska akademija voli kvalitetne, visokobudžetne filmove o stvarnim ličnostima. „Povratnik“ – reditelja Alehandra Injaritua i direktora fotografije Emanuela Lubeškog – je delimično zasnovan na stvarnoj priči. Film istražuje porodične veze i neuništivost ljudskog duha u neistraženim američkim predelima 19. veka. Medjutim, film ima ozbiljnu konkurenciju.

Spotlight je težak, provokativan film sa izvrsnim dijalogom i sjajnom glumačkom ekipom koja je saradjivala sa talentovanm rediteljem Tomom Mekartijem i scenaristom Džošom Singerom. Film polako i metodično pokazuje kako je istraživački tim dnevnika Boston Glob otkrio skandal masovnog zlostavljanja dece unutar bostonske nadbiskupije i šire u katoličkoj crkvi. Kao i „Svi predsednikovi ljudi“ iz 1976. Spotlight je oda moći slobodne štampe da raskrinka korupciju na najvišim nivoima.

U filmu Dankinja, reditelj Tom Huper usredsredjuje se na život jednog od prvih pacijenata koji su se podvrgli operaciji promene pola – slikara Ajnera Vajnera koji postaje Lili Elb u Kopenhagenu 1920-ih. Film sadrži relevantan i savremen dijalog o fluidnosti polova i ljudskoj seksualnosti.

Posle Oskarom nagradjene uloge paraplegičara Stivena Hokinga prošle godine, Edi Redmejn se transformiše u krhku ali hrabru Lili. Njegova fantastična gluma mogla bi da mu donese Oskara za glavnu ulogu drugu godinu za redom.

Medjutim, Redmejn će, izmedju ostalih, morati da se takmiči sa Leonardom Dikapriom koji glumi trapera Hjua Glasa u filmu „Povratnik“, te Majklom Fasbenderom koji je tumačio Stiva Džobsa u istoimenom filmu Denija Bojla. Biće to težak izbor ali ne tako težak kao kada je reč o konkurenciji u kategoriji glavne glumice.

Kejt Blančet je favorit za ulogu lezbejke Kerol, domaćice iz više klase, u romantičnoj drami Toda Hejnza „Kerol“ o ljubavnoj aferi dve žene u Njujorku 1950-ih.

Pa opet, ovo je možda godina Bri Larson. U mračnom filmu „Soba“, ona glumi mladu, otetu ženu zarobljenu u sobi bez prozora, koja posvećuje život svom sinu – proizvodu silovanja od strane njenog otmičara. Uz snažnu glumu Bri Larson, dodatni kvalitet filma je hemija koju ima na filmskom platnu sa Džejkobom Tremblijem koji tumači njenog petogodišnjeg sina Džeka.

Najzad, ogrešili bismo se da ne pomenemo elegantnu, mračnu komediju Big Short Adama Mekeja i njenu sjajnu glumačku ekipu, u priči o kolapsu posle naduvanih cena na tržištu nekretnina sredinom 2000-tih. Kao i postapokaliptičnu avanturu Pobesneli Maks – Autoput besa – iskusnog reditelja Džordža Milera koji je režirao i originalnog Pobesnelog Maksa. Neka trka za Oskare počne !

Izvor: VOA“Glas Amerike“/Penelopi Pulu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *