Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POPAJ SLAVI 85. ROĐENDAN

Photo: Stock

Jubilej crtane legende

Kako prenose elektronski mediji, Popaj se svetu predstavio na današnji dan 1929. godine u stripu „Thimble Theatre“ koji je osmislio američki crtač Elzi Krasjler Sigar. Popaj je ubrzo postao toliko popularan da je strip počeo da nosi njegovo ime

Vrlo brzo Popaj je dobio i svoju ekranizaciju pa je između 1933. i 1957. godine napravljeno oko 230 kraćih i tri duža animirana filma o Popaju. Do 1988. godine broj crtaća o Popaju porastao je na 638.

Filmsku verziju Popaj je dobio 1980. godine, u režiji Roberta Altmana. Popaja je tada igrao Robin Vilijams a Olivu Šeli Duval.

Zanimljivo je da je u SAD sa popularnošću Popaja rasla i popularnost spanaća koji je izvor njegove snage. Spanać, međutim, nije bio prvobitni izvor snage. U prve tri godine, Popaj je snagu dobijao trljajući glavu kokoške Bernis.

Takođe, Džek Merser je 1935. postao Popajev glas i taj posao je radio više od 40 godina. Od 1938. do 1942. bio je u braku sa Mardži Hajns koja je svoj glas pozajmila Olivi.

Popaj je i prvi lik iz crtaća kome je izgrađen spomenik i to u Kristal Sitiju u Teksasu 1937. godine. Empajr Stejt bilding je 2004. zasvetleo u zeleno kako bi proslavio 75. rođendan ovog junaka.

Izvor: e-novine.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *