Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBENO PRODAJNI SALON KNJIGA U FRANCUSKOM INSTITUTU

Francuski institut u Beogradu organizuje od 22. do 24. decembra izložbeno-prodajni salon knjiga francuskih autora u izdanju više od 30 izdavača iz Srbije, a po jedan primerak biće poklonjen siromašnim bibliotekama.

Biće izložena dela frankofonih autora koja su objavili srpski izdavači, kao i naslovi na francuskom jeziku, u svim žanrovima od romana, stručne literature, dečjih knjiga i stripova, navodi se u najavi organizatora.

Organizovanjem izložbeno-prodajnog salona knjiga Francuski insitut odaje priznanje zalaganju izdavača, prevodilaca, knjižara i daje podršku budućim zajedničkim projektima, piše u saopštenju.

Francuski institut u Srbiji preko programa „Danilo Kiš“ izdavačima plaća prava za objavljivanje prevoda francuskih autora, a godišnje se uz tu podršku objavi između 20 i 30 naslova prevedenih na srpski jezik.

Taj kulturni centar stipendira boravak i usavršavanje prevodilaca, a u proseku svake godine od dva do četiri prevodioca boravi i radi na prevođenju u Francuskoj.

Francuski institut ustanovio je 2009. godine nagradu „Branko Jelić“ za najbolji književni prevod sa francuskog na srpski jezik, koja se tradicionalno uručuje u maju, tokom knjižzevne manifestacije Molijerovi dani, podseća se u saopštenju.

Tokom Molijerovih dana, Francuski insitut organizuje dodelu Gonkurove nagrade studentima Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu koji biraju najbolju knjigu francuskog autora, a takođe podržava i učestvuje u različitim književnim programima i debatama.

Izvor: BlicOnline/Beta Foto: E. Čonkić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *