Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SIMO MRAOVIĆ – ODLAZAK ČOVJEKA BOLJEG OD NJEGOVA VREMENA

IN MEMORIAM U zagrebačkoj bolnici ‘Rebro’ umro književnik Simo Mraović

Foto: Patrik Macek

Jedan od najomiljenijih zagrebačkih pjesnika i prozaika, urednika i performera, kolumnista i intelektualaca Simo Mraović preminuo je u bolnici „Rebro“ nakon duge i teške bolesti. Još ovog proljeća bio je na sajmu knjiga u Leipzigu na koji je putovao u kolicima, onemoćala tijela, ali bistre glave.

Onda je u travnju u Gliptoteci tihim glasom, ali vrlo živih očiju govorio o zbirci priča Dražena Ilinčića koju je na sebi svojstven način inicirao. Jer, bio je Mraović ne samo darovit pisac nego i lucidan urednik u izdavačkoj kući Pop i Pop. Nikada nije bio samo literarni Narcis, premda je volio (i znao) biti u centru pažnje.

Rođen je u Kutini 1966. godine, u Zagrebu je studirao, a još od mladenačkih dana bio je veliki zaljubljenik i energični svećenik poezije, severovac u punom značenju te riječi. Severa je radije kazivao nego svoje stihove, a u prostorijama studentskog društva „Ivan Goran Kovačić“ vodio je tribinu čiji je vrhunac bio poetski dvoboj legendarnog Josipa Severa i kasnijega generala Ivana Tolja.

Objavio je brojne pjesničke zbirke („Sezona otrova“, „Između usana“, „Laku noć Garbo“…), a ljubitelje proze zadivio je romanom „Konstantin Bogobojazni“, koji je sam nazvao manjinskim. Roman u kojem su ispisane neke od najdirljivijih stranica novije hrvatske proze u Hrvatskoj je imao nekoliko izdanja, a preveden je na bugarski, ukrajinski i francuski.

Dobronamjerni i suptilni Simo volio je seks, a valjda je i seks volio njega, pa je na T-portalu vrlo otvoreno ljudima davao ljubavne i erotske savjete i tako izborio golemu blogersku popularnost. Bio je Simo bolji od vremena u kojem je živio.

Izvor: Vecernji hr Denis Derk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *